Personlig coachning och mental utveckling av medarbetarna var centralt för Jonna Stengel när hon 2021 började som områdeschef på Samhall i Nässjö. Hon kom då närmast från en tjänst som butikschef i Göteborg. Vid sidan av jobbet hade hon även arbetat som kontaktperson för en ung person med problem i tre år samt studerat till socialpedagog. När tjänsten som områdeschef på Samhall dök upp kände hon att det var helt rätt.
– I arbetet som kontaktperson får du mycket handledning vilket ökade mitt intresse för ledarskap. Sedan har jag hämtat mycket inspiration från föreläsare som Johannes Hansen och Tomas Gunnarsson. Det handlar om att tro på människan och att träna sig i att lyfta både sig själv och andra.
Det är fantastiskt med Samhall, jag lär mig något nytt hela tiden och jag utvecklas som ledare. Jobbet ger mig massor av energi.
Jonna Stengel
Medarbetarna utbildades
När hon tillträdde sin tjänst på Samhall lade Jonna Stengel mycket tid på lära känna-samtal i vilka hon försökte få medarbetarna att berätta om sina styrkor.
– Många svarade att de inte hade några, så tillsammans började vi gräva fram och lista de hårda och mjuka kompetenser som naturligtvis fanns där. Det var viktigt att öka självkänslan hos medarbetarna, säger Jonna Stengel.
I nästa steg lät hon medarbetarna gå utbildningen ”Att leda sig själv” som skapats av Bodil Ahlström, kompetensutvecklare på Samhallskolan. Inom ramen för denna får deltagarna ta fram sina styrkor och sina mål och det hela mynnar ut i ett kompetensbrev som deltagaren skriver till sig själv.
– Är man motiverad och går den här utbildningen går det snabbt sedan, säger Jonna Stengel.
Hon berättar om en medarbetare, en kvinna som arbetat på Samhall i närmare 35 år, som länge drömt om att bli personlig assistent. Efter att ha gått utbildningen vågade hon söka en utannonserad tjänst som personlig assistent – och fick jobbet.
– Att få se en medarbetare växa i vilja, kraft och styrka på det här sättet för att slutligen nå sitt mål är det absolut bästa med mitt jobb, säger Jonna Stengel.
Lära känna-samtalen sätter också ljuset på vilka intressen medarbetarna har – något som kan leda till ett nytt jobb.
– En man berättade för mig att han älskade att meka med bilar hemma i sitt garage, men att han aldrig sökt mekanikerjobb eftersom han inte hade körkort. Han fick jobb på en bilverkstad, berättar Jonna Stengel.
Jonnas bästa tips för ledarskap i mångfald
- Lägg mycket tid på lära känna-samtal. Uppmuntra medarbetarna att lyfta fram sina kompetenser.
- Lyft vikten av positivt tänkande, att det går att nå sina mål.
- Om det uppstår en konflikt, lägg allt annat åt sidan och ta tag i den direkt. Alla kan inte lösa konflikter på egen hand.
Samhalls värdegrund viktig
Vid arbete med mångfald är det noga att se och höra alla medarbetare, samt att ta tag i konflikter direkt de uppstår och vara ödmjuk, förklarar hon.
– Genom att ta tag i konflikter direkt undviks många missförstånd. Och om jag har missat något eller någon är det jätteviktigt att jag ber om ursäkt.
Jonna Stengel betonar också att det är viktigt för stämningen i arbetsgruppen att som chef involvera medarbetarna i det egna arbetet.
– När vi har arbetsplatsträff, APT, brukar jag passa på att berätta vad som är på gång när det gäller exempelvis utbildning, nya kunder och utrekrytering. Det skapar delaktighet.
Samarbetet med kunderna i Nässjö fungerar bra, tycker Jonna Stengel och betonar att Samhall aldrig skulle ingå ett samarbete med en kund som inte uppfyller kraven på arbetsanpassning, positivt tänkande, närvarande ledare och skyddsombud. Viktigt är också att kunden ställer upp på Samhalls värdegrund, det vill säga tron på alla människors lika värde och tilltron till alla individers förmåga.
Det unika med Samhall är att arbetet där gör det möjligt att vara med och se när medarbetare förändrar sina liv, säger Jonna Stengel.
– Det är fantastiskt med Samhall, jag lär mig något nytt hela tiden och jag utvecklas som ledare. Jobbet ger mig massor av energi.
Mer om Jonna Stengel
Ålder: 33.
Arbetsplats: Har varit områdeschef för Samhall i Nässjö sedan 2021 där ett drygt 30-tal medarbetare monterar kontorsstolar hos företaget Flokk. Ytterligare några medarbetare arbetar med lagerarbete och städning hos ett par mindre kunder. Sedan april 2023 gruppchef över unga som har en LFU-anställning på Samhall i Jönköping.
Bästa egenskap som chef: Jag jobbar mycket med att höja mina medarbetares självkänsla, jag är närvarande och jag håller vad jag lovar.
Roligaste stunden på jobbet: När en medarbetare har nått sitt mål – det gör hela veckan för en områdeschef.
Inspiratörer: Den mentale rådgivaren Johannes Hansen, Bodil Ahlström, kompetensutvecklare på Samhallskolan, samt Tomas Gunnarsson, föreläsare som visar hur man tränar den inre konditionen för att lyfta sig själv och andra.
Detta vill jag förändra på arbetsmarknaden: Det bör finnas fler anpassade arbetsuppgifter så att det finns ett arbete för alla.