Temperaturen har krupit över nollan och smält bort mycket av den snö som Nathalie Andersson annars brukar skotta bort framför huvudentrén till det stora varulager hon jobbar vid. Klockan är tio och januarisolen lyckas då och då leta sig in genom fönstren på kontorsavdelningen där hon håller på med dagens fruktkorgsutdelning. Nathalie Anderssons arbetsdag började dock i kompakt mörker klockan fyra på morgonen. Det är då hon måste gå upp för att hinna med bussen i tid till arbetet som ligger i Hacksta, ett industriområde i Västerås, 3,5 mil från hennes hem i Sala.
Det som för tre månader sedan började som en praktik via en tidsbegränsad utvecklingsanställning, LFU, på Samhall har i dagarna förvandlats till en anställning på servicebolaget Coor. Nathalie Andersson har gjort det som kallas en övergång och det nya vaktmästarjobbet är 26-åringens första anställning på den öppna arbetsmarknaden.
– Det betyder jättemycket. Jag mår bra av att träffa folk och ha ett jobb och jag har känt mig välkommen sedan första dagen. Här skrattar, skojar och pratar vi med varandra och ingen blir sur om man frågar något en gång extra, säger Nathalie Andersson.
Har utvecklats mycket på Samhall
Övergångar är ett av Samhalls viktigaste uppdrag från ägaren staten. Tidigare låg kravet på 1100 övergångar, men sedan 2018 har antalet höjts till 1500. Under 2021 lyckades Samhall att nå 1452 övergångar – det tredje högsta antalet någonsin, trots att coronapandemin samtidigt försvårat situationen på arbetsmarknaden.
Nathalie Anderssons övergång kommer först att hamna i 2022 års bokslut, men processen har enligt hennes tidigare chef på Samhall fungerat precis så som det är tänkt.
– Nathalie har utvecklats och mognat mycket sedan hon kom till Samhall. Det är helt och hållet hennes egen förtjänst, men Samhall har gett henne möjligheten att göra resan i sitt eget tempo. Det är så det ska vara, säger Ado Sadzak, gruppchef på Samhall.
Jag mår bra av att träffa folk och ha ett jobb och jag har känt mig välkommen sedan första dagen.
Nathalie Andersson
Men så enkelt har det inte alltid varit för Nathalie Andersson som brottats mycket med social ångest och depression. Problemen började redan i skolan och grundar sig i en sent upptäckt adhd-diagnos.
Efter att hon hoppat av gymnasiet följde många jobbiga år. Bland annat var hon en vända på Samhall, men motivationen saknades och hon hade mycket sjukfrånvaro. Det ändrades dock när hon fick psykiatrisk samtalshjälp och bättre medicinering.
– 2020 fick jag ett nytt erbjudande om att jobba på Samhall och då gick det mycket bättre, säger hon.
Först matchades hon till trappstädningslaget där hon fick beröm från både kollegorna och driftledaren som bad Ado Sadzak att ge henne en fastanställning. Men en månad innan hennes LFU tog slut dök i stället praktiken på Coor upp.
– Det känns som att hon verkligen har velat förändra bilden av sig själv och visa att hon kan leverera. Det var rätt tid för henne, säger Ado Sadzak.
Mer om Nathalie Andersson
Ålder: 26.
Arbetsuppgifter: Laga och fixa saker, flytta möbler, dela ut fruktkorgar, skotta, sopa, plocka skräp.
Gör på fritiden: Besöker och fotograferar ödehus. Har två dvärgpudlar på foder.
Drömmer om: Fortsatt arbete och körkort.
Samhall har gett henne möjligheten att göra resan i sitt eget tempo. Det är så det ska vara.
Ado Sadzak, gruppchef på Samhall.
Engagerad och nyfiken
Rätt visade sig även variationen i hennes nya yrkesroll vara. Arbetsuppgifterna kräver både mångsidighet och flexibilitet och förutom snöskottning och förmiddagens fruktrunda är det mycket som behöver ordnas med på det vidsträckta centrallagret.
– Jag lagar och fixar grejor, flyttar möbler, sandar och sopar. Bäst tycker jag om att plocka skräp ute, det låter tråkigt men är ganska rogivande, säger hon.
Enligt Coors platschef Ludvig Karlsson är jobbet som klippt och skuret för Nathalie Andersson som genast blev en naturlig del av arbetslaget.
– Det är en svår arbetsroll, men bitarna föll på plats snabbare än vanligt. Hon visade stort engagemang och nyfikenhet från dag ett. Hon är snabblärd och det har varit en tydlig kurva rakt upp, säger han.
För Ludvig Karlsson är nyckeln till en lyckad rekrytering inte det som står i meritförteckningen. Det handlar i stället om individen och vilket engagemang personen har.
– Många medarbetare på Samhall har större motivation till att börja nytt arbete. Det är bara chansen som många gånger saknas, säger han.
Samhall har därför blivit en viktig rekryteringskanal för honom.
– Fördelen är att vi förutsättningslöst kan testa kandidater i yrkesrollen samtidigt som vi har en stöttepelare i Samhall om det skulle dyka upp frågor längs vägen, säger Ludvig Karlsson.
Det har blivit dags att köra bort kontorets återvinning och sanda gångbanorna som leder bort mot lagerbyggnaderna och parkeringen. Nathalie Andersson bär ut säckar med plastskräp och slänger upp dem på ett flak för att sedan ta sig an uppgiften med att sprida ut smågrus över den smältande isen. Hon trivs och de rutiner som ett jobb ger hjälper henne att jobba med sitt mående. Framåt hoppas hon kunna fortsätta utvecklas och utöka sitt ansvarsområde på jobbet. I horisonten hägrar också möjligheten att kunna ta körkort.
– Det är klart att det är tufft ibland och jag har självklart dippar, men jag är både gladare och mer positiv till livet nu. Det är viktigt för mig med rutiner och att ha någonstans att gå varje morgon, säger Nathalie Andersson.