Christian Runius driver företaget Runius Design vars huvudprodukt är väggfästen för de flaskor med schampo, balsam och tvål som finns på hotell. Företaget är uppe i sju anställda och fortsätter att expandera, men Christian själv har svårt att se sig som en typisk företagsledare. Han kallar sig uppfinnare.
– Jag har alltid tyckt om att skapa, men vill inte bara skapa för skapandets egen skull. Jag vill lösa problem och skapa produkter som fyller ett behov, berättar han.
För att hitta uppslag ägnade han sig under en period åt att praktisera en dag i taget på olika arbetsplatser.
– Jag har åkt ambulans och tåg, städat i industrilokaler och på toaletter. Jag ville ta reda på vad som inte fungerar, vad som är tungt, vad som brister i en organisation – allt för att hitta uppslag på produkter som skulle kunna göra arbetet enklare, berättar Christian.
Arbetet med de låsbara fästena för tvålflaskor började 2013 i samband med att vissa boutiquehotell i Sverige övergav de små engångsflaskorna med tvål, schampo och balsam och ersatte dem med större, påfyllningsbara flaskor – allt för att spara på miljön. Problemet var att de större flaskorna, ofta fyllda med produkter från prestigefyllda märken, tenderade att försvinna med de utcheckande gästerna. Det behövdes någon form av lås.
– Låsmekanismen skulle helst inte synas för gästen – den skulle vara diskret men pålitlig samtidigt som det skulle vara enkelt för städpersonalen att ta loss och fylla på flaskorna. Jag tillverkade ett sådant fäste och lade ut på hemsidan och plötsligt började flera hotell och tvåltillverkare höra av sig, berättar Christian.
Samhall och jag har funnit varandra i grundläggande värderingsfrågor. Jag känner omsorg om människor och miljö och det gör Samhall också.
Christian Runius
Svensk tillverkning
Beställningarna trillade in och Christian Runius monterade ihop några hundra fästen om året. Men så kom genombrottet i och med ett möte med en representant för den kanadensiska tvåltillverkaren Hunter Amenities, som distribuerar produkter till de stora hotellkedjorna som Intercontinental, Fairmont, Marriott, Hilton och Hyatt. Plötsligt fanns det ett oändligt sug efter Christian Runius låsbara fästen. Frågan var hur han skulle kunna möta efterfrågan.
– Eftersom jag har höga krav på kvalitet, kontroll och social hållbarhet ville jag redan från början helst lägga tillverkningen i Sverige, men det fanns frågetecken. Fanns kapaciteten? Vore det bättre ur logistiksynpunkt att lägga tillverkningen nära kunderna? Efter att ha vridit och vänt på frågan och tagit hjälp av organisationer som Business Sweden och Almi kom jag ändå fram till att tillverkningen skulle vara svensk, säger Christian Runius.
– Nästa fråga var ifall jag skulle bygga en egen produktionslinje med anställda eller hitta en partner. Det var då jag kom i kontakt med Samhall.
Hållbar produktion
I dag anlitar Runius Design en underleverantör som tillverkar metalldelarna till fästena. Sedan monterar, kvalitetstestar och packar Samhalls medarbetare produkterna. Huvuddelen av arbetet sker på Samhall i Värnamo och en del på Samhall i Jordbro utanför Stockholm.
– Det blev en spännande resa med Samhall. Jag hade skissat på ett koncept för automatisering av monteringen, men insåg snabbt att det faktiskt var bättre för Samhall med flera manuella monteringsmoment. Så jag behövde aldrig utveckla någon maskin. Och jag fick en fantastisk partner med noggranna, pålitliga och kvalitetsmedvetna medarbetare, säger han.
– Samhall är ett mycket bättre alternativ för mig än att anordna tillverkningen i egen regi. Jag är ingen typisk företagsledare, snarare lite skrämd inför utsikten att ha ansvar för en massa anställda. Nu har jag en pålitlig partner som sköter allt på bästa sätt medan jag kan ägna mig åt att utveckla företaget.
Sedan verksamheten inleddes i stor skala under 2021 har det inte inkommit en enda reklamation. Det är till och med många av hotellkedjorna som uttryckt tillfredsställelse över att produkterna är ”Made in Sweden” – det ses som ett kvalitetsmärke. För Christians del känns det dessutom skönt att hans produkter är tillverkade på ett socialt hållbart sätt.
– Samhall och jag har funnit varandra i grundläggande värderingsfrågor. Jag känner omsorg om människor och miljö och det gör Samhall också, säger Christian Runius.