Skruvarna är små och ska packas i ett bestämt antal i påsar. Jobbet är pilligt och kräver en hel del uppmärksamhet för att mängden inte ska bli fel. Ändå går det snabbt när Inga-Lill Stillman med flinka fingrar plockar i ordning skruvarna och häller ner dem i genomskinliga små påsar. 21 stycken i varje. Att de är rätt till antalet behöver hon knappt räkna, det känner hon på vikten och den plats de tar i hennes handflata. Det handlar mer om intuition och vana än att lära sig uppgiften och är något som successivt utvecklats på det 1,5 år som hon som Samhallanställd jobbat för köksrenoveringsföretaget Modexa i Västerås.
– Vi är tre som varierande packar gångjärn, plattor, skruvar och frontbeslag som ska skickas med till Modexas montörer, säger Inga-Lill Stillman.
Själva arbetsuppgiften beskriver hon som ganska tråkig, men det passar hennes förutsättningar och själva arbetsplatsen tycker hon mycket om.
– Det är ett jättebra jobb som har lyft mig väldigt mycket. Vi har en stark gemenskap och alla är roliga. Vi har mycket skoj även om arbetet inte alltid är så kul, säger hon.
Samhall har hjälpt mig mycket. Det finns alltid någon att prata med, alltid någon som stöttar och ger tips och råd.
Inga-Lill Stillman
Samhall en viktig hjälp
Inga-Lill Stillman dras med mycket smärta i kroppen och har flera underliggande sjukdomar som också gör henne trött.
– Jag har kol, artros och en autoimmun sjukdom som heter Sjögrens syndrom som bland annat gör att slemhinnorna i kroppen torkar ut. Det är smärtsamt, men värst var det när jag fick diagnosen kol. Då kändes det som att hela världen rasade ihop och jag gick in i en depression, säger hon.
Även då hon inte börjar jobba förrän strax innan lunch vaknar Inga-Lill Stillman alltid runt fem på morgonen. Då säger kroppen och lederna ifrån.
– Vissa dagar gör det ont överallt, precis överallt och det är inte så roligt precis, särskilt inte när man går upp på morgonen. Det tar tid att få i gång kroppen, ofta får jag ligga och stretcha innan jag kan gå upp, säger hon.
När hon 2016 blev anvisad anställningen på Samhall var Inga-Lill Stillmans hälsa som värst. Innan jobbade hon på förskola och som lokalvårdare, men hon behövde ett jobb där hon kunde gå undan och vila och som anpassats utifrån hennes smärtproblematik.
– När jag var som sämst var jag så trött att jag även mitt på dagen sov två timmar och var vaken två. I början kändes det jättetungt och det var nätt och jämnt att jag klarade av att jobba. Jag hade väldigt hög sjukfrånvaro, säger Inga-Lill Stillman.
Men med hjälp av den sammanhållning och det stöd hon fick från arbetskamrater och chefer hittade hon sakta en väg tillbaka till arbetslivet.
– Samhall har hjälpt mig mycket. Det finns alltid någon att prata med, alltid någon som stöttar och ger tips och råd. Arbetet är också anpassat utifrån om jag behöver ta en paus och det har hjälpt mig i och med att jag har så ont i kroppen, säger hon.
Hade jag inte haft Samhall törs jag inte tänka på vad jag skulle ha gjort i dag. Antingen hade jag varit arbetslös eller sjukskriven och suttit ensam hemma och glott.
Inga-Lill Stillman
Jobbet betyder mycket
2021 kunde den anpassningen göras ännu bättre när Inga-Lill Stillman gick från städ till att bli placerad för att plocka och packa på Modexa.
– På grund av sin smärta hade Inga-Lill tidigare väldigt hög frånvaro så när jag fick möjlighet att matcha henne till arbetsuppgifter som var bättre lämpade för henne gjorde jag det, säger Fredrik Larsson, områdeschef på Samhall i Västerås.
Resultatet lät inte vänta på sig. Inga-Lill Stillmans sjukfrånvaro är nu försumbar och Fredrik Larsson kan tydligt se hur hon vuxit med uppgiften.
– Nu tar hon mer plats i gruppen, är med och skojar med de andra och utför arbetet utan några som helst problem, säger han.
Kollegorna har sett samma sak. Medarbetaren Mats Pettersson jobbar även han för Modexa och säger att det märks att det gått åt rätt håll för henne.
– Inga-Lill är väldigt effektiv och lättsam att jobba tillsammans med, det är aldrig några krångligheter, säger Mats Pettersson.
Han tror att det till en betydande del har att göra med den gemenskap och de rutiner som jobbet ger.
– Man ska inte underskatta det här med den sociala biten, den är viktig, säger han.
Inga-Lill Stillman har precis samma tankar.
– Det är jätteviktigt med det sociala, som ju alla behöver. Hade jag inte haft Samhall törs jag inte tänka på vad jag skulle ha gjort i dag. Antingen hade jag varit arbetslös eller sjukskriven och suttit ensam hemma och glott, säger hon.
Men det finns också många fördomar om Samhall. Tankar som också for genom huvudet på Inga-Lill Stillman när hon fick jobberbjudandet av arbetsförmedlingen och som fick henne att tveka. Snabbt visade det sig dock vara just inget annat än fördomar.
– Man har hört så mycket dumt om Samhall. I början var det därför väldigt pirrigt, men nu är det inget konstigt. Jag tycker att det är som vilken arbetsplats som helst och jag trivs jättebra, särskilt när jag fick börja på Modexa.