Det var skratt, tårar och stående ovationer när de regionala Visa vägen-vinnarna Jane malmberg och BLS Industries fick ta emot utmärkelserna som Årets eldsjäl och Årets arbetsgivare.
Visa vägen handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder och som insett att alla behövs. Och med nominerade från hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning.
Ofta handlar det om personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan.
I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori.
Visa vägen-juryn består av ordförande Jan Scherman, Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ärkebiskop Antje Jackelén samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.
Årets arbetsgivare i region Skåne är alltså BLS Industries som i över 20 års tid haft en tydlig strategi för hur de tänker kring sin produktion och att ta tillvara alla människors talanger och förmågor.
– Som företag har vi aktiva val att göra, vi kan välja att ha vår produktion i Sverige eller på andra sidan Östersjön. Och vi känner oss stolta över vår svenska produktion med behov av kompetens på alla nivåer. Därför är det viktigt att vi hittar de arbetsuppgifter som gör att varje individ kan vara med och ta ansvar och vara engagerad i sitt jobb, säger Rebecka Spånberg.
BLS Industries är ett familjeföretag, och Rebeckas pappa Lars Spånberg var den som då bestämde att produktionen skulkle vara kvar i Ystad, och att det också måste gå att kombinera lönsamhet med en företagskultur som ser bortom trånga normer och väljer att se funktion där andra ser hinder.
– Alla ska inte vara chefer eller högkvalificerade specialister, det är lika viktigt med alla arbetsuppgifter. Och att hitta rätt, där någon känner att det här är precis vad jag klarar av, och jag kan bidra och ta ansvar, det är det viktiga. En golvbrunn kostar några hundra, men om vi levererar en felmonterad golvbrunn kostar ett läckande badrum flera hundra tusen. Därför har alla i den här kedjan ett ansvar, och det är viktigt att alla får känna det, säger Rebecka Spånberg.
Årets eldsjäl i regionen heter Jane Malmberg och arbetar till vardags på Frode Laursen S/S i Åstorp. Här görs bland annat butiksdisplayer i kartong som sedan packas med varor och skickas ut till olika butiker runt om i Sverige. Och det är ett 80-tal medarbetare från Samhall som gör det jobbet. Jane Malmberg är arbetsledare och är bland annat med och introducerar och skapar lösningar för medarbetarna som gör att företaget kan leverera både produkterna och ett bra resultat, samtidigt som personer med en funktionsnedsättning kan få ett riktigt jobb.
– Jag är naturligtvis väldigt och tacksam för att det vi gör uppmärksammas, säger en lite nervös Jane Malmberg när hon kliver upp på scenen för att ta emot priset som Årets eldsjäl.
Hon har varit med hela vägen och varit arbetsledare för bland annat Samhalls medarbetare. Hon beskrivs som en rak, enkel, tydlig och varm person som verkligen brinner för att alla ska få chansen att visa vad de går för.
– Ja, men detta att kliva upp på en scen är inte riktigt min grej, jag gillar att jobba i bakgrunden. Det är jag bäst på, säger Jane malmberg och skrattar.
Irfan Chaudry från Malmö klev också upp på scenen och berättade sin historia. Irfan hade det tufft i skolan, med koncentrationssvårigheter och fick inga bra betyg. Han hoppade också av gymnasiet och hängde med andras som antingen skolkade eller inte gick i skolan.
– Sedan råkade jag vara på fel ställe vid fel tidpunkt och fick en vilkorlig dom, vilket i sin tur ledde till en anställning på Samhall, berättar Irfan Chaudry.
Han har varit på Samhall i 22 år nu, och det har inte alltid varit en enkel resa det heller.
– Men för fem år sedan fick jag en ADHD-diagnos och det gjorde att jag helt plötsligt förstod varför jag hade problem med vissa saker. Jag kunde också få bättre hjälp, och med en bra chef har jag nu blivit driftledare, och snart lämnar jag Samhall för ett jobb på Malmö Stad, säger han från scenen och får en lång värmande applåd.
För musikinslaget står Alexander Engström som spelar, sjunger och skriver egna låtar. Han är endast 18 år men har redan fått stort genomslag med sin musik. Vi får höra berättelsen om Alexander, som föds med en ovanlig skelletsjukdom som leder till att han blir svårt synskadad.
– Tack vare att musiken så är jag inte längre “killen med en synskada”, utan människor inser att jag är duktig på något, och det känns fantastiskt, säger Alexander Engström.
Bilder finns på följande länk, dessa fylls på under kvällen:
https://www.dropbox.com/sh/nesfg6gvah6jwse/AABrEJe6gCQ-qEJSM_wtUUE-a?dl=0
För mer information, vänligen kontakta mig
Henrik Fitinghoff, presschef Samhall AB
072-2392052
henrik.fitinghoff@samhall.se
Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.
Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan. Helt enkelt till de som är kloka nog att se till en persons funktionsuppsättningar. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa.
Allmänheten har sagt sitt genom att rösta på sina favoriter och nu utses en regional vinnare i varje kategori av juryn. De regionala vinnarna, nio eldsjälar och nio arbetsgivare, går sedan till en riksfinal där den nationella vinnaren koras på Visa vägen-galan den 25 november.