Cirkulära tjänster
Utvecklingen av tjänster inom cirkulär ekonomi är ett utpekat fokusområde i Samhalls strategi. Det innebär att vi söker affärsmöjligheter som drivs av omställningen mot cirkulär ekonomi. Utvecklingen av nya cirkulära tjänster handlar till stor del om att bygga på den kompetens som redan finns i bolaget kopplat till våra befintliga tjänster och yrkesroller, exempelvis inom rengöring, tvätt eller lagerarbeten.

Tjänster inom tvätt- och textilservice
I Samhalls textilservice ingår tjänster som reparationer. Under året har vi även bistått kunder med hantering av uttjänta arbetskläder för att öka graden av återbruk och återvinning.
Tillsammans med Fristads har Samhall under 2024 tagit fram ett gemensamt arbetssätt för att hantera Fristads nya tjänst Reuse där kunder kan skicka uttjänta arbetskläder för avsyning och sortering. Plagg som bedöms kunna leva vidare efter tvätt, uppfräschning och eventuell lagning kan därefter skickas till nya användare och de plagg som anses vara uttjänta kan sorteras ut till materialåtervinning. Allt med hög spårbarhet och återkoppling till kunden för att mäta nyttan ur ett hållbarhetsperspektiv.
Den 1 januari 2025 träder ett nytt krav på insamling och separering av textilt avfall i kraft. Det innebär att både hushåll och verksamheter måste sortera ut textilt avfall såsom kläder, hemtextil väskor och accessoarer. Samhall förbereder sig både för att hantera det egna avfallet och att kunna hjälpa kunder med detta inom tvätt- och textilservice.
Cirkulära förpackningslösningar
EUs direktiv 2015/720 syftar till att minska användningen av engångsplastkassar och indirekt uppmuntras flergångsalternativ. Samhall har under 2023/24 deltagit i Gordon Deliverys pilotprojekt tillsammans med bland andra Coop för att utveckla en skalbar lösning där antalet pappkassar och kartonger, som används vid hemleveranser av livsmedel, minskas och ersätts med en cirkulär lösning där förpackningen går i retur, tvättas och görs redo för en ny leverans. Under 2025 kommer piloten att fortsätta men med inriktning mot matleveranser inom offentlig sektor.
