Bara i år kommer cirka 400 miljoner ton plast att tillverkas, och vem har inte en relation till materialet? Många ser ett material som inte bryts ner i naturen men uppskattar samtidigt de obegränsade designmöjligheter som finns. Att leva plastfritt är i dag i alla fall nästan omöjligt.

Det konstateras i Ingen kommer undan plasten, en skrift från forskningsstiftelsen Mistra, som krossar myter och belyser problem och möjligheter med materialet. Är tygkassar verkligen ett bättre alternativ än de i plast? Är det rimligt att åka en omväg för att återvinna den plast vi inte vill ha kvar? Mistras experter menar att plast har två ansikten, och de ser ofta helt motstridiga ut.

I Mistras skrift är experterna dock eniga om att det krävs ordentliga krafttag om plasten ska ha en roll i framtidens cirkulära ekonomi.

– Antalet plastsorter måste bli färre, produkter måste utformas för återanvändning och återvinning, och plast ska användas där det verkligen behövs, säger Mattias Lindahl, programchef för Mistra REES, i skriften.

Målet med Ingen kommer undan plasten är att öka kunskapen om plast. Skriften vilar på den senaste forskningen från Mistras olika forskningsprogram.

Läs mer på mistrasummerar.se