Almedalsveckan testar engångsfritt

På Almedalsveckan i år kommer besökarna att erbjudas att låna en matlåda för flergångsbruk att använda på matområdets serveringar. Det är Region Gotland som testar ett rotationssystem för flergångsförpackningar.

Bakgrunden till testet är den utfasning av engångsförpackningar som kommer att ske under kommande år. Redan 2024 måste alla serveringar som erbjuder mat att ta med i engångslåda även erbjuda ett återanvändbart alternativ som ingår i ett rotationssystem.

Utmaningarna och frågorna inför omställningen är många och engagerar just nu en rad aktörer i samhället. Några av dem är de företag som tillsammans satt ihop rotationssystemet som kommer att testas under Almedalsveckan. I systemet ingår ID-märkta matlådor av biobaserad plast, snabbkompostering av matrester samt logistik och diskhantering av matlådorna.

På pressträffen får du träffa förutom representanter från Region Gotland och Almedalsveckan som koordinerar testet, träffa representanter från de medverkande företagen:

  • TINT tillhandahåller en app som registrerar och följer matlådorna.
  • Light My Fire levererar specialanpassade matlådor.
  • Solserv sköter snabbkompostering av matrester.
  • Samhall sköter logistik och diskhantering.

Företagens representanter sitter på bred och aktuell kunskap om engångsfrågan – passa på att ställa dina frågor om hur Sveriges väg mot engångsfria event och matserveringar ska stakas ut. Det är inte helt enkelt, men det kommer att ske.

Vilka material är mest hållbara? Hur många gånger måste en matlåda användas för att en positiv effekt ska uppstå? Hur undviks svinn i rotationssystemen? Hygienfrågan – hur vet jag att lådan jag får är ordentligt ren? Hur räknar man in transporternas negativa klimatpåverkan? Vad tycker krögare och handlare om övergången till flergångs? Hur ska människor lära sig sluta använda engångsförpackningar?

Kom och ställ dina frågor, lyssna och prata med oss!

Tid och plats: Måndagen den 4:e juli kl 15.00 vid matområdet i hamnen.

Presskontakter:

Region Gotland

Mia Stuhre, Verksamhetsledare

Almedalsveckan

Telefon: 0498-26 90 85

E-post: mia.stuhre@gotland.se

 

Light My Fire

Calill Odqvist Jagusch, CEO

Telefon: 0708-23 88 28

E-post: calill@lightmyfire.com 

 

Samhall

Amanda Landström, Marknadsansvarig

Telefon: 0702-00 97 77

E-post: amanda.landstrom@samhall.se

 

TINT

Clara Lidberg, VD

Telefon: 0708-21 27 97

E-post: clara@tintloop.com

 

SOLSERV

Patrik Johansson, CEO

Telefon: 0708-31 30 10

E-post: patrik@solserv.se