Sophie är en sprudlande och väldigt aktiv person och det händer alltid mycket kring henne. Hon engagerar sig i brukshundsklubben och blir snart ordförande, samtidigt som hon drömmer om att starta ett företag tillsammans med två vänner. Plötsligt händer något som för alltid ska förändra Sophies liv.
– En kväll på jobbet börjar jag hallucinera. Jag ser, hör och känner saker som inte är där. Efter att ha pratat med en sjuksköterska får jag genast komma ner till akuten, berättar Sophie Pasanen.
Där konstaterar de att hon har fått en stroke.

Och den här gången blir vägen tillbaka betydligt längre och svårare. Sophie klarar sig visserligen fysiskt ganska bra, men drabbas av svår hjärntrötthet, minnesproblem och depression.
– Efter tiden på sjukhuset får jag i uppgift att göra två saker varje dag, lägga i en tvättmaskin och sedan hänga tvätten, men även det känns övermäktigt vissa dagar, säger hon.
Åren går och Sophie kämpar på. Hon minns knappt alla turer med Försäkringskassan och rehabiliteringar, men till slut är det så dags för arbetsträning. Då kommer nästa tunga bakslag. Sophie kommer inte upp i ens 50 procents arbetstid. Hon provar praktikplats efter praktikplats, men det går inte.
Livsglädjen och självkänslan försvinner återigen och Sophie tänker att det aldrig kommer att bli bra.

Jag fick fantastiska arbetskamrater och världens bästa chef, som pushade mig när jag behövde pushas och kramade mig när jag behövde det.

– I det läget blir jag erbjuden ett jobb på Samhall, men är mycket skeptisk. Jag har ju hört så mycket om Samhall och vilka som jobbar där, säger Sophie Pasanen och ler.
Men i brist på andra alternativ tog hon jobbet. Det ångrar hon inte idag.
– Jag fick fantastiska arbetskamrater och världens bästa chef, som pushade mig när jag behövde pushas och kramade mig när jag behövde det, berättar hon.
Och här någonstans vänder livet igen och Sophie börjar sin resa tillbaka på allvar. Hon får möjlighet att utvecklas och ta ledaransvar och växa som person. Arbetstiden kan trappas upp till 50 procent och saker i livet faller på plats.
Men Sophie är inte nöjd, hon ville fortsätta utvecklas och försöka komma upp i full tid. Och med den trygghet det innebär att ha något att falla tillbaka på vågade hon pröva sig vidare för att idag jobba heltid inom skolan och dessutom studera på högskolan.
– Jag har lärt mig mina begränsningar, att säga nej lite oftare, hur viktigt det är att vara del av ett sammanhang och framförallt, hur viktigt det är att ha rätt människor i sitt liv.
Människor som låter en växa och visar att ditt liv, dina önskningar och dina behov också är viktiga, säger Sophie Pasanen.