På Samhalls tvätteri i Malmö arbetar medarbetare med olika förutsättningar, språk och kulturer. De är ett stort gäng som tidigare stått långt från arbetsmarknaden, men som nu givits en andra chans. En av dem är Eva-Maj Persson som kom till tvätteriet 2014 efter att ha varit sjukskriven med sjukersättning. Först arbetade hon ett år som utvecklingsanställd, för att sedan bli fastanställd.

– Det var liksom wow! Jag kände mig jätteglad. Livet måste ha en mening och det är en mening att ha ett jobb. Ett jobb som man trivs med, säger hon.

Tvätteriet i Malmö är ett av fler än 20 andra runt om i landet som drivs av Samhall. Här tvättas, sorteras, stryks och lagas bland annat kläder, textilier och städmaterial åt både privata och offentliga verksamheter.

På tvätteriet erbjuds en trygg och stabil arbetsmiljö där arbetsuppgifterna matchas till var och ens unika arbetsförmåga. För att jobbet också ska kännas givande i längden finns det en rotation i produktionen på tvätteriet. Det gör att alla får prova på olika avdelningar, arbetsuppgifter och träffa olika arbetskamrater. 

– Då får man lära sig att kommunicera med alla och komma lite grann utanför sin ”comfort zone”, säger Jasmina Todosijevic, områdeschef på Samhalls tvätteri i Malmö.

Se filmen där Samhall-medarbetaren Eva-Maj Persson visar runt på tvätteriet i Malmö.