Samhallmedarbetaren Per-Arne Pedersen för ramarna mot varandra. Han trycker ihop dem snabbt, hänger dem på ställningen och så tar han nästa. Det går på några sekunder. Som mest monterar han 1 500 ramar om dagen, innan de rullas iväg till nästa stopp i rummet för vidaremontering.

– Hej, minns du mig? Vi sågs förra året, säger Per-Arne Pedersen och lyser upp när han ser Ulf Ingemarsson, vd för Babybjörn, som är på besök.

Gertrud Gustavsson, gruppledare, berättar om sammanhållningen på Babybjörn. ”Alla är glada och skojar. Det smittar av sig.” Här på bild med Victor Valdés och Atu Mututa.

De skakar hand och Per-Arne Pedersen berättar om hur jobbet närmast har blivit en tävling för honom.

– Jag tävlar mot mig själv om hur många ställningar jag hinner montera under en dag. Jag trivs väldigt bra här, säger han.

Han är norrman och kom till Sverige på 1990-talet. På den tiden jobbade han på Volvo och senare på Finnveden, där han en dag fick en stroke. Hans dåvarande chef hittade honom liggande på lagret. Per-Arne Pedersen förlorade kontrollen över hela vänstra sidan av kroppen, och svenskan han hade lärt sig under åren i Sverige försvann. Genom Samhall fick han efter några år möjligheten att ta sig tillbaka till arbets-
livet och i dag är han nästan helt återställd.

– Jag är tillbaka inom industrin tack vare samarbetet med Babybjörn, säger han.

Det finns i dag inte en enda babysitter från Babybjörn som inte har monterats av medarbetare på Samhall.

Tillsammans med sina kollegor monterar Per-Arne Pedersen drygt 1 000 babysitter varje dag. Babysittern var Babybjörns första produkt när företaget grundades 1961 och den är fortfarande en av deras storsäljare. Från Samhall i Skillingaryd åker varje dag två lastbilar med både babysitter och resesängar, vilka sedan skeppas ut till över 50 länder runtom i hela världen.

– Det finns i dag inte en enda babysitter från Babybjörn som inte har monterats av medarbetare på Samhall. Och det fungerar fantastiskt bra. De är väldigt engagerade, säger Ulf Ingemarsson, vd för Babybjörn.

Samarbetet har pågått i över 30 år. Tidigare nyttjade flera olika företag Samhalls tjänster i lokalerna och så är det delvis fortfarande. Delar av personalen sköter även serviceuppdrag, städar och klipper gräs för andra aktörer i huset.

Genom åren har Samhall monterat och packat allt från haklappar och bestick till baby­sängar och babysitter för Babybjörn. I dag är det de två senaste som gäller. Hela monterings- och packningskedjan finns i lokalerna. För den som vill ha omväxling kan arbetsuppgifterna absolut vara varierande. Utöver alla delar som ska monteras både viks och packas kartonger på plats. Efter montering arbetar tre personer med att kontrollera att det är rätt produkt i rätt förpackning och att alla delar är med.

Uppdraget i siffror

55

Så många medarbetare på Samhall arbetar för
Babybjörn.

1000

Så många babysitter
monteras varje dag
i Skillingaryd.

50
I drygt så många länder säljs de babysitter som monteras.

För Babybjörn är fördelarna med samarbetet både stora och flera. Ulf Ingemarsson lyfter framför allt fram den noggranna personalen.

– Säkerheten blir extra viktig när det handlar om produkter för barn. Med Samhalls montörer kan kunderna lita på att inga felmonterade produkter lämnar Skillingaryd.

När andra företag flyttar sin tillverkning utomlands kan Babybjörn stoltsera med en ”Made in Sweden”-märkning på produkterna. Utöver tyget, som kommer från Turkiet, både tillverkas och monteras hela babysittern inom närområdet.

I dag finns babysittern i 63 olika modeller, så för att rätt modell med rätt färger ska monteras och packas krävs mycket kontakt mellan företagen.

– Vår och Samhalls personal har kontakt med varandra flera gånger om dagen. Det har gjort att Samhalls medarbetare närmast har blivit en integrerad del av Babybjörn. Vi kan lita på att produkterna monteras med fokus på säkerhet och trygghet för kunden, säger Ulf Ingemarsson.

Om Babybjörn

Babybjörn grundades 1961 av Björn Jakobson. Hans första produkt var babysittern som genast blev en succé. Efter att han gift sig med Lillemor Jakobson, som är textildesigner och AD, drev de företaget tillsammans. Utöver babysittern utvecklade de så småningom både en resesäng, en matstol och ett skötbord. På 1970–talet började de utveckla den populära bärselen. Och sedan dess har det tillkommit ett flertal nya produkter.

Babybjörn är fortfarande ett familjeföretag. Deras produkter säljs i över 50 länder runtom i världen. Huvudkontoret ligger i Stockholm och där arbetar 40 personer med bland annat produkt-utveckling, försäljning och design. Logistik- och kvalitetscentret finns i Lanna. Där arbetar 60 personer.