En pandemi satte stopp för förra årets gala. Desto mer taggade var såväl finalister som prominenta prisutdelare och en fullsatt publik då Visa vägen-priset delades ut på Vasateatern i Stockholm den 22 november. På det juryordföranden Jan Scherman kallar ”landets viktigaste gala” uppmärksammas de eldsjälar och arbetsgivare som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter utanförskapet på arbetsmarknaden. Priset finns för alla de som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan.

Årets vinnare hyllades av bland andra Hans kungliga höghet Prins Daniel, som också ingick i den namnkunniga juryn, Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och Tiktok-stjärnan Fatmir Seremeti.

Juryns ordförande Jan Scherman inledde prisutdelningen med att slå fast att Visa vägen-priset är landets viktigaste pris. Och i år slogs också rekord i både antal nomineringar och antal röster: omkring 250 arbetsgivare och eldsjälar nominerades och nästan 17 000 röster bidrog till att kora vinnarna i de regionala omgångarna. Det var ett tufft jobb för juryn, som förutom Prins Daniel bestod av ärkebiskop Antje Jackélen, LO:s tidigare ordförande Karl-Petter Thorvaldsson, Bettina Kashefi, tidigare chefsekonom på Svenskt Näringsliv och Mats Eliasson, Samhalls marknadsdirektör.

bild på prins Daniel på scenen när han håller i en mikrofon.
Prins Daniel delade ut pris till Årets arbetsgivare.

Prinsen delade ut pris

Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och en av Sveriges absolut tyngsta verkställande direktörer delade ut kvällens första pris.

– Skapar vi en inkluderande värld så skapar vi en bättre värld. Tillgänglighet är en prioritet för oss, sa Hélène Barnekow när hon delade ut priset till Ica-handlaren Ulf Schön från Ica Kvantum i Sollefteå. Han fick priset för att han med sitt engagemang och driv visat vägen mot en bättre arbetsmarknad.

– Se möjligheterna i varje individ och var inte rädd att kontakta Samhall eller kommunen. Våga visa vägen – det ger resultat, sa Ulf som kommentar till vinsten.

En tagen prins intog därefter scenen för att dela ut priset till Årets Arbetsgivare.

– Vi har sett så mycket fina förebilder och fina inspirationskällor ikväll. Ni har visat hur viktigt det är att skapa förutsättningar så att alla får vara med och alla får känna sig viktiga och betydelsefulla. Det är centralt för att vi ska må bra. Det blir ett bättre samhälle om ingen är utanför, sa Prins Daniel från scenen.

Jag är oerhört stolt och enormt glad.

Henrik Nyberg, vd på Inpac.

Läs mer!

Visa vägen-prisets webbplats kan du läsa mer om Sveriges viktigaste arbetsmarknadspris.

Vinnare av priset för Årets arbetsgivare blev en överraskad Henrik Nyberg, vd på Inpac i Lund. Ett företag som producerar och paketerar bland annat kosttillskott, och en arbetsplats där mångfald ses som en självklar tillgång och där alla ges möjlighet att bidra.

– Jag är oerhört stolt och enormt glad. Vi gör detta för Inpacs bästa. Vårt företag har gått från brakförlust till vinst väldigt mycket tack vare våra medarbetare från Samhall, sa Henrik Nyberg.

bild på Emma Örtlund som står och pekar in i kameran.
Emma Örtlund charmade publiken.

Normalt delas två nationella Visa vägen-priser ut. I år beslutade juryn att även ett hederspris skulle delas ut – och detta av ingen mindre än filmstjärnan och Catwalkmodellen från Gislaved, Emma Örtlund, som gärna även kallar sig för prinsessa. Hon vinkade glatt till Prins Daniel innan hon intog scenen och golvade alla med sin charm.

– Jag vill vara med och glänsa och skina jättemycket för jag har den utstrålningen, förkunnade hon självsäkert från scenen, där hon – trots pirr i magen – bjöd på sig själv och drog ner kvällens varmaste skrattsalvor.

Tiktok-profil talade

Årets hederspris gick till en rörd Malin Wernersson som visat hur en enda människa med engagemang och handlingskraft kan skapa nya möjligheter i livet för så många andra. Malin har utvecklat appen VillJa Ses – en social plattform för alla med funktionsvariationer, där man kan möta både vänner och kärleken. Att förebygga ensamhet är själva idén.

– Ensamhet har blivit en folksjukdom. Har jag bara hjälpt en person att hitta en vän så är det värt allt, sa Malin.

Under galan bjöds dessutom publiken på en rad gripande berättelser. En fullsatt salong rördes till tårar av blinde Tiktok-fenomenet Fatmir Seremeti, som krossar fördomar om synskadade.

– Jag vill visa att vi finns. Med lite hjälpmedel så kan jag göra precis allt som du kan. En funktionsnedsättning ska inte begränsa oss mer, inte sätta stopp för våra mål och våra drömmar, eller hur stort vi vågar tänka och drömma. Det är en tillgång – för oss personligen och för vårt samhälle i stort. Att vara blind i ögonen är inte till närmelsevis lika illa som att vara blind i hjärtat, sa Fatmir från scenen.

Juryns motiveringar:

Årets arbetsgivare

”Hos årets arbetsgivare ses mångfald som en självklar tillgång och alla ges möjlighet att bidra utifrån sina egna talanger och förmågor. Alla är olika – men lika viktiga.

Genom att låta alla göra det de är bra på, oavsett funktionsnedsättningar eller tidigare erfarenheter, kan arbetsgivaren visa upp välfungerande och målmedvetna arbetslag med medarbetare som känner stolthet, samhörighet, arbetsglädje och lojalitet.

Visa vägen-priset till årets arbetsgivare 2020 går till Inpac i Lund!”

 

 

Årets eldsjäl

”Visa vägen priset till årets eldsjäl 2020 går till en person som med både värme och stolthet visat att både medarbetare och samhälle mår som allra bäst när fler får vara med och bidra.

Med en grundmurad tro på allas förmågor ser årets eldsjäl bortom begränsningar och fördomar och visar vägen mot en bättre arbetsmarknad. Ett inspirerande arbete som också spridits långt utanför den egna verksamhetens väggar.

Med engagemang och medkänsla får eldsjälen alla i sin omgivning att känna stolthet och att växa som människor.

Visa vägen-priset till årets eldsjäl 2020 går till Ulf Schön!”

 

 

Hederspris

”Några få gånger i Visa vägen-prisets historia har juryn bedömt att det finns någon som förtjänar ett särskilt omnämnande för sin gärning. En gärning som varit exceptionell för personer som har svårt att finna sin plats på arbetsmarknaden och i samhällets gemenskap. I år är ett sådant år.

Visa vägen-juryns hederspristagare 2020 har visat hur en enda människa, med engagemang och handlingskraft, kan skapa nya möjligheter i livet för så många andra.

Genom att hela tiden tänka nytt, tänka fritt och tänka rätt har hederspristagaren skapat förutsättningar för andra att frigöra sina talanger och förmågor.

Visa vägen-juryns hederspris 2020 går till Malin Wernersson!”

bild på tre män som står på scenen. Två står upp och dens tredje sitter ner bakom en keyboard.
Abdal ”Abbe” Lahdou fick stående ovationer från publiken.

Abbe – en kulturbärare

Kvällens stående ovation och varmaste applåd förärades kulturbäraren och Samhall-medarbetaren Abdal Lahdou, kallad Abbe. Han är driftledare på IAC i Torslanda, där medarbetare syr armstöd till Volvobilar. Tårögda kollegor kallar honom allt från ängel till förebild och storebror och hans chef säger krasst att ”utan Abbe går det inte”. Det finns inget problem han inte löser, ingen medarbetare eller kund han inte ser.

– När man har respekt och respekterar andra får man respekt tillbaka. Jag säger inte ”jag”, jag säger ”vi”. Vi är en grupp som samarbetar, vi har blivit som en familj, sa Abbe från scenen.

Publiken bjöds också på vacker sång av sångerskan och simmerskan Lena Maria Vendelius, som inte har låtit det faktum att hon föddes utan armar och med ett ben kortare än det andra, hindra henne från att följa sina drömmar.

– Hela mitt liv har jag varit annorlunda. Jag tror att alla är normala tills man lär känna dem. Alla människor har något fantastiskt att ge till sin omvärld. Vi ser många gånger på det vi inte har, i stället för det som vi har, sa Lena Maria från scenen.

Efter galan sammanfattade Jan Scherman vad en kväll som denna handlar om:

– Vi som är samlade här gör en manifestation för allas rätt till ett arbete, för en värdig plats i arbetslivet. Det är vad detta handlar om: allas rätt att känna sig behövda.

Så var Visa vägen-galan: