Både guld i kategorin fackböcker, reportage och berättelser och Grand prix för bästa trycksak gick till Samhalls bokprojekt ”Vanliga människor” som porträtterar 19 Samhallmedarbetare. Med värme, äkthet och kaxighet i form, foto och text har de medverkandes liv och vardag lyfts fram för att belysa det värde och den potential som finns i varje individ – och hur stor betydelse ett jobb kan ha. Målsättningen är att visa varför det är så viktigt att bygga ett samhälle där alla ges möjlighet att synas, bidra och ta plats. För att i förlängningen också förändra uppfattningen om personer med funktionsnedsättning i arbetslivet. Juryns kärnfulla motivering för tävlingens finaste pris lyder ”För en bok som går rakt in i hjärtat”.

I bokens förord skriver Samhallmedarbetaren Peter Sohlman från Visby från personlig erfarenhet om varför det är så viktigt att inkludera alla i arbetslivet. Där delar han glimtar från sin personliga resa och hur Samhall inte bara gav honom ett jobb, utan också hjälpte honom att växa som individ.    

Publishingpriset 2023 delades ut av Jesper Rönndahl.
Bild från Publishingpriset 2023 som delades ut på Berns i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist

Under hösten 2022 reste ett reportageteam bestående av en fotograf och reporter runt i Sverige för att träffa och följa de här personerna under en arbetsdag. Det redaktionella teamet bakom ”Vanliga människor” inkluderar redaktör Joakim Hesselman, skribenterna Frida Henke, Fredrik Wallin, Sofia Zetterman, och fotografen Märta Thisner.

– Tack till teamet bakom ”Vanliga människor” och de som med mod och öppenhet delat med sig av sina livshistorier. De bidrar till ett mer inkluderande samhälle där alla människor får möjlighet att delta, säger Joakim Hesselman, redaktör för boken.    

Fotografierna och berättelserna från ”Vanliga människor” kommer att publiceras på Samhall.se.