En social ­­romantiker och klockren programledare. Så beskriver ­Joakim ­Hesselman, producent för Samhalls nya podcast för medarbetare, sin kollega Franco Lorenzo.
— Franco är vältalig som få och uttrycker sig romantiskt, säger Joakim Hesselman och drar ett typiskt Franco-uttryck.
— ”Som den första kyssen”, så beskrev du hur det kändes att vara med på Samhalls Visa vägen-gala för första gången. Det var romantiskt sagt!

Franco Lorenzo Ålder: 54 år. Bor: Hässelby gård utanför Stockholm. Yrke: Administratör och program­ledare på Radio Samhall. Familj: Sambo, två barn och ett bonusbarn. Intressen: Datorer och faktaböcker.
Franco Lorenzo
Ålder: 54 år.
Bor: Hässelby gård utanför Stockholm.
Yrke: Administratör och program­ledare på Radio Samhall.
Familj: Sambo, två barn och ett bonusbarn.
Intressen: Datorer och
faktaböcker.
Joakim Högström Ålder: 31 år. Bor: Södermalm i Stockholm. Yrke: Webbredaktör och producent av Radio Samhall. Familj: Flickvän. Intressen: Radio, film, foto och att skriva.
Joakim Hesselman
Ålder: 30 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Yrke: innehållsproducent på Samhall
Familj: Flickvän.
Intressen: Radio, film, foto och att skriva.

Det blir ett gemensamt skratt och en high five efter den kommentaren. Stämningen i den här duon är skämtsam och avslappnad. De har känt varandra sedan Joakim Hesselman började arbeta som innehållsproducent på Samhall. Då hade Franco Lorenzo varit anställd som administratör på huvudkontoret i ett par månader. Till Samhall kom han däremot några år tidigare. Från ett första uppdrag som städare avancerade han snart till teamledare. Men med en italiensk universitetsexamen och ett stort datorintresse i ryggsäcken längtade han till kontorsvärlden.
— Erbjudandet att bli administratör var en fantastisk chans. Jag tror på Samhalls idé att alla ska få göra det de är bra på och ha möjlighet att utvecklas. I den här podcasten kan vi motivera fler att komma vidare, säger Franco Lorenzo.

Samhalls drivkraft — att ta tillvara varje medarbetares förmåga — var också det som gjorde att Franco Lorenzo fick extraknäcket som podcastens programledare. Med sin sociala jargong passade han perfekt för uppdraget. Dessutom ger hans erfarenheter av att jobba ute på Samhalls uppdrag bra insikter om medarbetarnas vardag.

Joakim Hesselman som producerar podcasten som ett passionsprojekt vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter är å sin sida idérik och kan tekniken. Några år inom studentradion och flera poddar och radioprogram, helt tillägnade synthar och elektronisk musik, speglar hans intressen. Två tillsynes helt olika typer visade sig vara en perfekt matchning.

Joakim Högström och Franco Lorenzo
De vid första anblicken väldigt olika kollegorna har hittat sin gemensamma nämnare i humorn.

— Vi hade kemi direkt. Joakim är lättsam, precis som jag, och mitt hjärta är mycket yngre än min ålder. Det är styrkan med vår duo, säger Franco ­Lorenzo.

Joakim Hesselman håller med.

”Du vet väl att det här är mitt drömprojekt!”

Joakim Hesselman

— Vi har båda det spontana och påhittiga i oss. Och så kompletterar vi varandra. Franco är väldigt strukturerad. När vi diskuterar och brainstormar landar det alltid i någonting bra.

Det här avsnittet av Radio Samhall sänds från ett kontorsrum som tillfälligt har gjorts om till en studio. Med hörlurarna på och varsin mikrofon blandar radarparet humor och allvar. I det första avsnittet intervjuar Franco Lorenzo författaren och tv-profilen Filip Hammar om hans drivkrafter och om livet med bipolär sjukdom. De frågar människor på stan om deras bild av Samhall och så dyker ett tävlingsmoment upp som en medarbetare från Lidköping har gjort jingeln, en kortare melodi, till.

— Franco! Du vet väl att det här är mitt drömprojekt. Det är det enda som jag pratar med mina vänner om just nu, säger ­Joakim Hesselman.

Franco Lorenzo kan inte annat än att hålla med. Redan som teamledare ville han uppmuntra sina kollegor att utvecklas. I podcasten får han göra det på ett helt nytt sätt. Med 25 000 kollegor som lyssnar.

— Det är rätt fantastiskt att få prova på det här.

LYSSNA!
Lyssna på Radio Samhall samhall.se/radio