Bolaget har alltid haft sin produktion av huvudkomponenter i Sibbhult och man kompletterar det med produktion i Ungern och Polen. Håkan Nilsson, som är supply chain manager på Haki, är tydlig med att företaget inte flyttar hem för att det medför lägre produktionskostnader.

– Skillnaden när det gäller kostnader är inte så stor. Däremot ser vi andra värden med att ha produktionen nära vår huvudmarknad som är Norden. Det minskar vår miljöpåverkan genom kortare transporter. Vi får också en ökad flexibilitet, med kortare ledtider. Och dessutom minimerar vi risker genom att ha bättre koll på transportkedjor och tillgång till råvaror, säger Håkan Nilsson.

Samarbetet med Samhall inleddes år 2015, då Haki skulle börja producera en nyutvecklad produkt, där man inte ville automatisera produktionen i första steget.

– Tack vare samarbetet med Samhall kunde vi välja Sverige framför lågkostnadsländer, även om vi inte automatiserade. Samhall erbjöd oss ett bra upplägg, där de inte bara hjälper oss med själva produktionen. De tog också över dialogen med våra underleverantörer när det gäller beställningar till komponentlagret, vilket sparar tid för oss kopplat till Samhalls produktion, säger Håkan Nilsson.

Sedan samarbetet med Samhall inleddes har Haki valt att flytta hem fler delar av produktionen.

– En flytt av produktionen innebär så klart en hel del arbete. Det tar till exempel längre tid än man tror och vi satte kanske vissa ambitioner lite högt. Mycket av det vi förutsatte har också påverkats av pandemin. Men även om vi har stött på en del utmaningar under resan så överväger helt klart uppsidorna med att ha produktionen nära, säger Håkan Nilsson.