Birgitta Roos, Ica

Birgitta Roos, mångfaldsstrateg, Ica Sverige

ICA Sverige

Allting började med ett teaterbesök. ICA:s dåvarande koncernchef Kenneth Bengtsson såg Glada Hudik-teaterns Elvisföreställning och blev både glad och berörd.

”Hur ser det ut hos oss?” funderade han. ”Har vi gjort det möjligt för människor med funktionsnedsättningar att jobba på ICA?” Teaterbesöket blev startskottet för projektet ”Vi kan mer” – ett samarbete mellan ICA, ICA Förbundet, Glada Hudik-teatern, FUB, SKL och Samhall – som syftar till att under en treårsperiod rekrytera 500-1000 personer med olika funktionsnedsättningar till ICA:s butiker, kontor och lager.

Idag arbetar 150 Samhallanställda inom ICA. I 220 butiker plockar de matkassar till äldreomsorgen, tar hand om kundvagnar, frontar varor, städar och utför annat butiksarbete. Några har också fått administrativa tjänster, som att sköta kontakten med de pensionärer som beställer matkassar.

Ett varmare och öppnare klimat

”Det hade inte varit möjligt utan Samhall och deras proffsighet. Matchningen mellan person och uppgift är helt avgörande.”

På ICA är man glad över utvecklingen. Det faktum att man fått tid att reflektera över att alla är olika har skapat ett varmare och öppnare klimat.

Birgitta Roos är mångfaldsstrateg på ICA Sverige.

– Vi har kommit en bit på väg, men det här är bara början. Det finns mer att göra! Det hade inte varit möjligt utan Samhall och deras proffsighet. Matchningen mellan person och uppgift är helt avgörande, säger Birgitta Roos, Mångfaldsstrateg, ICA Sverige.