Guggenheimmuseet i New York har ett rum med absolut ingenting i som människor vallfärdar till. I Storbritannien har mataffärskedjan Morrisons börjat med en tyst timme som gör det möjligt för ett autistiskt barn att följa med sina föräldrar till mataffären. Här i Sverige har en grupp bildats, med medlemmar som Micael Bindefeld, tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och den självutnämnde ljudombudsmannen Lars Bergh, i syfte att lobba för att fler restauranger ska sänka ljudvolymen.

– Vi ser en annan medvetenhet växa fram, men det är fortfarande en lång väg att gå innan det blir enkelt att hitta restauranger med samtalsvänliga ljudmiljöer. För personer med hörselnedsättning kan det vara jobbigt att ens gå in på restauranger i dag, säger Lars Bergh.

För personer med hörselnedsättning kan det vara jobbigt att ens gå in på restauranger i dag, säger Lars Bergh.

På hemsidan matro.nu, som Lars Bergh är initiativtagare till, tipsas det om restauranger där alla kan föra ett samtal utan att störas av dunkande musik och skramlande ljud.

Lars Bergh jobbar också med att hjälpa företag och offentlig sektor att tänka på ljudmiljö redan innan man bygger kontor och andra miljöer där människor med olika behov ska vistas.

– I slutändan bidrar bullriga miljöer till stress, vilket redan är ett stort problem i vårt samhälle. Genom att tänka på ljudmiljön redan från början kan man undvika skadliga och störande ljud, säger Lars Bergh.