Genom trolsk urskog, förbi slott och herresäten och längs med svensk åkermark – Göta kanal imponerar med sina 190 kilometer. Det finns många pärlor längs kanalen, slussvaktarstugan Sjöbacka är en av dem.
Denna idyll är dagens arbetsplats för fyra Samhall-medarbetare. Regnet har slutat vräka ned och solen värmer nu marken där de håller på att plantera nya träd.

100 träd per år

Det är svenska vårdträd, skogslönn och kejsarlind, som nu tar plats för att återge vattenvägens skönhet och också förstärka själva kanalbanken. Samhall kommer att plantera närmare 100 träd om året de närmaste fem åren. Göta kanal står för de flesta, men även trädfaddrar bidrar för att bevara denna svenska kulturhistoria.
– De träd vi sätter ned är ett kulturarv som mina barnbarn kommer att få glädje av, säger Egon Kjernell, allt-i-allo på Samhall.

Världens längsta allé

Egon Kjernell kom till Samhall efter att ha varit sjukskriven under lång tid på grund av värk i knän och nacke efter en bilolycka. Men han jobbar ändå mycket utomhus under sommarsäsongen och det är då han trivs som allra bäst med sitt arbete. Eftersom arbetet är så flexibelt så funkar de fysiska arbetsuppgifterna utmärkt.
– När kanalen byggdes mellan 1810 och 1832 planterades 16 000 träd, vilket gör det till världens längsta allé. Många av träden är nu döende så vi hjälper Göta kanalbolag att plantera nya.

Inte bara trädplantering

Längs Göta kanal utför Samhall även andra arbetsuppgifter, som exempelvis markskötsel och gräsklippning. Henrik Pettersson, som är fastighetschef på AB Göta kanalbolag är nöjd med Samhalls leverans.
– Samarbetet med Samhall har gett oss en kvalitetssäkring som motsvarar vad våra kunder efterfrågar. De sköter i huvudsak fastighetsskötsel och städning åt oss idag. Och det faktum att vi använder oss av samma leverantör gör att vi får samma leverans genom hela linjen. Samhall har ett brett tjänsteutbud och kommer med förbättringsförslag, säger Henrik Petterson.