Känsel

Plaggen skickar signaler, exempelvis vibrationer, till den som bär plagget.

Högskolan i Borås leder ett projekt för att ta fram textilier som hjälper personer med dövblindhet i vardagen. Plaggen skickar signaler, exempelvis vibrationer, till den som bär plagget. Tyget får information från omvärlden via sensorer och skickar signaler till bäraren om vad som händer eller finns runt omkring.

Projektet kallas Suitceyes. Liknande teknik har prövats inom militären, där användaren fått ljudlösa signaler för att rikta uppmärksamheten åt rätt håll.

Tal

Talet är för många människor en viktig del i bilden av både den egna och andras personlighet. Amerikanska Well Said Labs skapar syntetiska röster efter mänskliga förebilder.

Det innebär att du som inte har en egen röst, eller som riskerar att förlora din röst vid exempelvis ett kirurgiskt ingrepp, kan få en alldeles egen personligt digital röst-avatar.

Den digitala rösten kan anpassas efter tidigare inspelningar av dig själv eller byggas från grunden baserat på information om exempelvis var du bott och hur gammal du är. Well Said skapar också varumärkesanpassade röster för företag.

Smak

Hear the Taste – konceptet som via vetenskapliga ljudlandskap lyfter fram rätt smaker.

Med rätt upplägg kan även medioker matlagning passera ribban för kokkonst, och vice versa. Men genom de senaste årens växande intresse för att studera vad som triggar olika mänskliga beteenden har man sett att inte bara synen påverkar våra smakintryck.

Även hörseln lägger sig i hur det vi stoppar i munnen smakar: trist ljudbild = trist smak. En kunskap som kan förhöja matglädjen för synskadade – och för flygresenärer.

Finnair har nämligen tagit fasta på detta och tillsammans med Johan Swahn, professor i sensorik, utvecklat matmusik för smakupplevelser ovan molnen. ”Det svaga bakgrundsbruset i en flygkabin minskar effekten av salta och söta smaker, samtidigt som det förstärker umami och bittra smaker”, skriver bolaget på sin hemsida och tillägger: ”Med detta i åtanke skapade vi Hear the Taste – konceptet som via vetenskapliga ljudlandskap lyfter fram rätt smaker under måltiden ombord genom att balansera ut effekten av det ständiga bakgrundsbruset.”

Per Gessle har anlitats för att spela in musiken.

När en mobil leder en blind. Gratisappen Seeing AI.

Syn

När en mobil leder en blind. Gratisappen Seeing AI från Microsoft gör din mobiltelefon till dina ögon.

Om du exempelvis närmar dig en trafikerad gata uppmanar appen dig, precis som människans bästa vän ledarhunden, att stanna. Appen kan även läsa av ansiktsuttryck för att tolka hur personen i bild känner sig. En funktion där sociala normer nog tyvärr än så länge sätter gränser för användning när den kanske behövs som mest: på anställningsintervjuer och första dejten.

Hörsel

En alldeles egen högst privat ljudbild med Sonic Cloud

En alldeles egen högst privat ljudbild. Amerikanska Sonic Cloud marknadsför sig under parollen ”Experience the power of personalized sound”. Deras app, med samma namn, förstärker ljudupplevelser för den som har allt från liten till grav hörselnedsättning, och alla som längtar efter att höra vad som sägs i telefonmöten med tveksam ljudåtergivning.

Sonic Cloud har specialiserat sig på att bearbeta ljud från appar som Netflix, poddar och röstsamtal på mobilen, så att även den med hörselnedsättning kan se på otextad strömmad tv. AI-funktionen tränar appen i vilka ljud användaren kan uppfatta och optimerar hela tiden ljudbilden utifrån det. Den kan också tränas för att urskilja vissa specifika röster.

Svenska Transistors app T-Talk fångar, rensar och återger i realtid brustvättade ”live”-samtal i miljöer med störande bakgrundsljud. T-Talk introduceras nu med en funktion för att automatiskt upptäcka tal och skriva ut det i text.

En färsk undersökning förutsäger att marknaden för röststyrning om fem år kommer att vara värd 128 miljarder dollar, drygt 1,1 biljoner kronor. Det att maskinerna hör oss, är bara en del av en framväxande jättemarknad för sinnesförstärkning. Utvecklingen skapar även gränssnitt där AI och teknik förstärker och ersätter förlorade sinnen och kroppsliga funktioner.