Skogskyrkogården: Blommor och jord i Samhalls regi

Bland tusentals gravar surrar ljudet av bin och gräsklippare. Följ med till den svindlande stora Skogskyrkogården i Stockholm där Samhall skakar liv i naturen.

Skogskyrkogårdemn

Lugnet lägger sig som ett fluffigt täcke över besökarna som stiger in på Skogskyrkogården i Stockholm. Begravningsplatsen som finns med på Unescos världsarvslista är en perfekt komposition av natur och arkitektur. Låter man blicken leta sig in bland de rofyllda granarna upptäcker man plötsligt liv och rörelse på den pampiga begravningsplatsen.

Samhall ansvarar för skötseln

Det är Samhalls medarbetare som promenerar med blomkärror och lastar på flakmopeder med trädgårdsredskap och skyddsutrustning. Från maj till midsommar ska 35 000 blommor planteras och det är cirka 30 medarbetare från Samhall som ansvarar för att uppdraget blir rätt utfört. Sedan flera år har Samhalls personal ansvarat för att 50 hektar mark på Skogskyrkogården sköts enligt kyrkogården och de anhörigas önskemål. Och arbetet pågår fem dagar i veckan året om.

Leif Segerström arbetar året runt på Skogskyrkogården. I dag hjälper han en kollega med att såga ner grenar på den judiska begravningsplatsen.

– Jag gillar att vara utomhus och att alla måste hjälpa varandra. Vi trimmar häckar och gräsmattor, blåser löv, plogar och sandar gångar.

Vilken tid på året gillar du bäst?

– Alla vill vara här på sommaren men jag är dalmas så jag klarar vintern, säger han och skrattar.

Om Skogskyrkogården

  • Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm har hand om totalt elva allmänna begravningsplatser i staden. En av dem är Skogskyrkogården som byggdes upp i Enskede under åren 1917–1940.
  • Arkitekter var Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Deras design var nytänkande för sin tid och Skogskyrkogården blev en föregångare för kyrkogårdar runt om i världen.
  • Kyrkogården är sedan 1994 upptagen på Unescos Världsarvslista.
  • Skogskyrkogården är med sina 102 hektar Sveriges näst största begravningsplats, Den rymmer cirka 100 000 gravplatser.
  • Varje år hålls över 2 000 begravningsceremonier.
  • Begravningsplatsen omfattar en krematorieanläggning, fem begravningskapell och en ceremoniplats utomhus.
  • Förutom den största kristna protestantiska delen av kyrkogården finns två muslimska och två ortodoxa områden. Dessutom finns mindre områden för bahajer, mandier och katoliker.
  • Judiska församlingens begravningsplats ligger i anslutning till Skogskyrkogården men tillhör inte världsarvet.
Se kommentarer