Från Svt
”Japan lär av Samhall”

För tredje gången på kort tid har Samhall fått storbesök från Japan. Den här gången kom en delegation på tolv personer på studiebesök till Volvo, Inkclub och Ikea, företag som alla anlitar Samhall. De japanska företagen som besökte Samhall samarbetar med varandra i arbetet med att inkludera människor med funktionsnedsättning på den inhemska arbetsmarknaden. Mr Yasuhiko Tokuda, president på Mitsubishi Shoji & Sun, var en av de som även besökte Samhall i våras.
 
– Förra gången rapporterade jag tillbaka till Mitshubishis högkvarter men denna gång ville jag ta med mina kollegor från de andra företagen för att visa dem hur Samhall arbetar, säger mr Tokuda.
Han menar att besöket varit lyckat eftersom gruppen fått se hur man i Sverige arbetar med de här frågorna. De erfarenheterna tar de sedan med sig hem till Japan.
– Samhall har under vårt besök i Söderhamn och Uppsala visat att de är aktiva i sin strävan att skapa jobb för funktionsnedsatta och det kan vi lära oss av, fortsätter mr Tokuda.

Många frågor

 
I Söderhamn besökte man Samhalls anläggning som utför kablagearbeten åt Volvo. I Uppsala var det Samhalls kunder Inkclub och Ikea som fick påhälsning. Delegationen ställde många frågor under besöket. En av de som fick ta emot flest frågor är Anwar Choudhury som arbetar som arbetsledare för Samhall på Ikea i Uppsala. Anwar, som trivs på Samhall i sin roll och gillar att hjälpa människor, guidade gästerna i hur det fungerar på Samhall.
– De hade många frågor, men det var roligt att träffa dem och berätta vad vi gör och vad vi står för, säger Anwar.

Samhall en internationell föregångare

Mångfald på arbetsmarknaden är stort i Japan, speciellt när det gäller människor med funktionsnedsättning.
 
– Med så många anställda med funktionsnedsättning har Samhall utvecklat stor kunskap om hur man gör och det vill vi lära oss mer om. Samhall räknas internationellt som en föregångare när det gäller att anställa människor med funktionsnedsättning, så det är därför vi är här, menar mr Jun Yanada, president på Honda Sun.
 

En stolthet att ha ett arbete

Jun Yunada berättar om den stolthet hans medarbetare med funktionsnedsättning känner när de kommer till hans företag.
– De känner sig delaktiga i samhället och växer som människor. Det är hela poängen; vi ställer samma krav på dem, som på medarbetare som saknar funktionsnedsättning. Det är inte alltid lätt, men vi känner alla stolthet när vi lyckas.
Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson sammanfattar besöket:
– Det är jättekul att så här stora och internationella företag uppmärksammar oss och vårt arbete med Samhallmetoden™. Även om vi också såklart har mycket att lära och förbättra är det ett kvitto att vi är på rätt väg, säger Eliasson.