#samhallinnovation

Vad har Siri, fjärrkontrollen, och fidgetspinnern gemensamt? Jo, att de alla har tagits fram för att underlätta för personer med autism. Vad är nästa stora innovation? Kanske kläcks idén under de närmaste tre dagarna. Innovation Days är ett 52 timmar långt hackathon där tre team skapar digitala verktyg som ska hjälpa personer med en autismspektrumdiagnos in på arbetsmarknaden.

Brainstormande deltagare under Innovation days

Under måndagsförmiddagen inleddes dagarna med presentationer och inspiration från deltagare och arrangörer. Samhalls vd Monica Lingegård lyfte fram vikten av att alla människor ges möjlighet att delta i samhället utifrån sina egna förutsättningar.

”Vi måste bli bättre på att förstå och se de möjliga talanger och förmågor som personer med autism har!” sa Monica Lingegård under sitt öppningsanförande.

Bara 37 procent av dem med en diagnos inom autismspektrum har idag ett jobb. Syftet med Innovation days är att hitta digitala lösningar för att bryta utanförskapet för ännu fler.

”Vem vill inte ha medarbetare som är detaljorienterade, punktliga och ordningsamma? Genom att stödja medarbetare med autism i deras utmaningar kan arbetsgivare få supermedarbetare!”, fortsatte Monica.

Förhoppningen är att hacket ska generera idéer som också ska förvekligas i praktiken med hjälp av teknik.

Deltagare skissar på digitala verktyg.

Efter Monica tog Kaj Mickos som är professor i innovationsteknik över ordet: ”Jag vill att vi på onsdag ska stå förvånade över vad vi har åstadkommit här”.

”Det vi gör här under de kommande tre dagarna kan påverka hela världen. Det ska vi på Microsoft se till”

Därefter presenterade Catharina Ljungberg från Microsoft en mängd innovativa digitala hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning, som Microsoft har och håller på att utveckla.

”Det vi gör här under de kommande tre dagarna kan påverka hela världen. Det ska vi på Microsoft se till”, sa Catharina Ljungberg.

Den sociala entreprenören Johan Wendt är nästa person att motivera och engagera. Han har bland annat startat Mattecentrum och Kodcentrum med målet att introducera 100 000 barn att programmera till år 2020. Johan har själv adhd och autism även en dotter inom autismspektrum.

Samhallmedarbetarna Kristoffer och Lukas

En stor digital klocka börjar ticka ned från 52 timmar till applåder från deltagarna. Samhall och Microsofts så kallade Innovation Days har därmed startat på Hotell At Six i Stockholm. Deltagarna i har delat upp sig i mindre grupper för att formulera problem och hitta trösklarna till arbetsmarknaden för personer med autism.

Experterna, innovatörerna och kreatörerna fortsatte grupparbetet under hela kvällen. Vad resultatet blir? Det vet ingen, inte ens deltagarna själva. Men säkert är att det finns personer med mycket stor kompetens på samma plats som lägger hela sitt fokus på att hitta lösningar.

”Ord kväver kunskap!” så inledde Johan Lundell dag två med en presentation om värdet av visuell kommunikation.

Därefter presenterade de tre grupperna de problemformuleringar de har kommit fram till.

”Vi blev just varse om att det bara är 30 timmar kvar! Jag som har ett tekniskt perspektiv, vill gärna bygga något häftigt på den här tiden som återstår och som kan visas upp i morgon”, sa Anneli Rymert på Microsoft.

”Nu är det upp till oss i den kreativa gruppen att tillsammans med våra kollektiva kunskaper försöka hitta bra lösningar på de problem som vi har formulerat!” fortsatte Anneli.

”Det finns massor av människor med superkrafter. Om de bara lyfts fram så kommer de att förändra världen”. Det säger dyslektikern och serieentreprenören Pigge Werkelin, som är en av Microsoft och Samhalls innovatörer under Samhall Innovation Days.

Du kan följa processen under Innovation Days här: samhall.se/innovation-days

Se kommentarer