Rättviseförmedlingen: ”Vi utmanar normerna”

De slår hål på normerna och utmanar oss att leta på oupptäckt mark. Nu ska Rättviseförmedlingen fokusera på mångfalden. ”Vi vill inspirera verksamheter att hitta kompetens bortom stereotypa uppfattningar om exempelvis etnicitet och funktionshinder”, säger ordförande Seher Yilmaz.

Rättviseförmedlingen

Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz.

Rättviseförmedlingen
Seher Yilmaz
Ålder: 28 år
Bor: På Södermalm i Stockholm
Familj: Fästmannen Johan

Om jag fick bestämma: Så skulle ingen som växer upp känna sig begränsad av samhällets normer och strukturer.

Vad händer hos Rättviseförmedlingen just nu?

– Vi är i full färd med att utveckla webbtjänsten Rättviseräknaren. Med den vill vi ta fram statistik på vilka som syns och hörs i media. Konkreta siffror, som att 80 procent av experterna i nyhetsmedia världen över är män, tror jag väcker en positiv kraft som vill bryta normerna.

Hur arbetar ni för att lyfta fram personer med funktionsnedsättning?

– En stor del av vårt arbete handlar om att efterlysa folk som är normbrytande inom sitt område. Det gör vi när ett projekt, ett företag eller en redaktion söker någon som exempelvis kan prata på deras konferens. De här alternativa förfrågningarna utgår alltid från normen. Vi säger aldrig vad vi söker. Normer som gäller funktion är absolut något vi vill lyfta genom att inte specificera vad vi letar efter, utan låta våra tipsare i sociala medier tänka fritt.

Vad bidrar du med i rollen som ordförande?

– Nu ska vi fokusera på mångfald. Då passar jag bra som ordförande. Jag har jobbat som pr-konsult och suttit som ordförande för bland andra Sveriges Elevkårer. Dessutom står jag själv utanför normen. Som liten såg jag aldrig någon som liknade mig och jobbade med det jag ville göra. Min karriär har varit allt annat än självklar. Men mycket bra har hänt sedan dess, och mycket är på väg att hända. Nuförtiden reagerar till och med ”50-årige Bengt” om en styrelse enbart består av vita män.

Se kommentarer