Patrik Stenmark trycker fram en ny order på sin Ipad. Framför honom på rullvagnen står flera blå lådor med två tomma, vita papperskassar i vardera. Patriks uppgift är att fylla dem med varor från lagrets kylrum, så att kunden som knappade in sin beställning på nätet i går får sina varor levererade i dag. Leverpastej, crème fraiche, broccoli, bacon i trepack.

Kul jobb i högt tempo

I högt tempo och enligt en väl utstakad rutt tar sig Patrik och vagnen fram mellan hyllorna. Han plockar, trycker kontrollsiffra, får ok. Ordet SUCCESS blinkar i grönt på skärmen. – Det är ett kul jobb. Och jag är bra på det; jag är snabb och duktig och packar bra, lagom tungt. Och så gillar jag att röra på mig, och det får jag verkligen göra här, säger Patrik. Han arbetar på Mat.se, en livsmedelsaffär på nätet som levererar hem till kunder i Göteborg och Stockholm. Vi befinner oss på lagret i Västra Frölunda, klockan halv fyra en vanlig tisdag i september. Det innebär att det är ganska mycket att göra – inte som på måndagar då extra många veckohandlar, men många ordrar ska ändå hanteras. – Ibland händer det att jag funderar över vad folk ska laga av maten. Det märks om de ska ha fest till exempel, eller har bestämt sig för att äta nyttigt.

Samhall en självklar partner

Tack vare Samhällsnyttan var Samhall en självklar partner för Mat.se. Måns Danielson kontaktade Samhall redan vid starten för drygt två år sedan. Då involverades ungefär 30 personer i packning och transporter. I dag innebär uppdraget enbart lager och sysselsätter nästan 80 personer. En person har anställts av Mat.se och flera har gått till transportföretaget. – Det här är ett bra uppdrag med stor potential, säger områdeschef Björn Ahlman. Dels för att vi kan sätta många i arbete, dels för att Mat.se är en väldigt bra arbetsplats. Det är ett utmanande jobb, men de låter oss också vara med och utveckla affären med våra idéer. Idéerna kan gälla allt från användargränssnitt i Ipaden till hyllhöjder och placeringar. Några dagar tidigare kom ett förslag om dubbelplock från medarbetarna, i stället för att bara kunna välja mellan att plocka en eller tre ordrar samtidigt. Nu har systemet uppdaterats och dubbelplock är i gång.

Individanpassat jobb

– Alla kan inte jobba i samma takt och med samma förutsättningar. Vissa plockar 250 orderrader på en dag, andra 80, så är det bara. Men här går det att anpassa jobbet till varje person. En av de absolut kvickaste plockarna kan inte ens läsa, men eftersom systemet bygger på siffror, symboler och bilder är det inget problem, säger Björn Ahlman. Samtidigt är en utmaning att planera arbetet. Mat.se prognostiserar väl och vet med mycket liten felmarginal hur många ordrar som kommer in varje dag baserat på tidigare statistik. Men saknas det personal, eller om varor anländer sent kan plocket försenas och flödet rubbas. – Vi tittar på möjligheterna att ha personal i poolen, och vi håller på att utbilda för att kunna fylla på med folk, förklarar Björn. Och så lyser han upp och vänder sig till Måns: – Jag har precis fått besked om att jag direkt kan anställa sju personer till.

Att gilla utmaningen i jobbet

Ingela Andersson från Samhall gillar utmaningen i jobbet, att hon hela tiden måste vara alert, lösa eventuella problem som uppstår och vara snabb och uthållig i både tanke och ben. – Dessutom är jobbet utvecklande. För den som vill finns det mycket att lära om logistik, teknik och livsmedelshantering, säger hon och rusar i väg igen. En vanlig dag blir det över en mil i gångarna. Klockan närmar sig halv fem och Staffan Ohlsson langar upp en av de sista blå lådorna på rullbandet. Han har jobbat länge inom Samhall och varit på flera olika företag genom åren. – Men jag har alltid drömt om att få jobba i affär, och det här är ju precis som det. Och när jag ser reklamen för Mat.se på bussar och på tv, då blir jag stolt över att vara del av något som är så bra.