Kometkarriär i sikte

På ett år har han gått från en utvecklingsanställning hos Samhall till ett jobb som lokalvårdare på Burger King. Nu har Christian Östling ambitioner att bli arbetsledare. Och god hjälp på vägen får han av sina kollegor.

Städa är verkligen det jag allra helst vill göra. Om jag visar framfötterna kanske jag kan klättra högre upp på trappan och avancera inom städ, typ till arbetsledare eller något sådant.

Det är en regnig höstdag och Burger King-restaurangen där Christian Östling numera jobbar är precis på väg att öppna. Golvet blänker fortfarande efter att Christian har skurat det. Han har gått över till att fylla på lock, sugrör och servetter inför dagens rusch.

– En sådan här dag när det regnar blir golvet tyvärr snabbt smutsigt igen, säger han och rynkar lite på pannan.

Han fortsätter entusiastiskt:

– Städa är verkligen det jag allra helst vill göra. Om jag visar framfötterna kanske jag kan klättra högre upp på trappan och avancera inom städ, typ till arbetsledare eller något sådant.

Lisbeth Myrén och Therese Nemeth har båda stöttat Christian Östling i hans utveckling framåt.

Innan han kom till Burger King hade han en utvecklingsanställning hos Samhall under ett år, då helt och hållet med inriktning på lokalvård. Städuppdragen omfattade framför allt livsmedelsbutiker och kontorsmiljöer, bland annat hos Arbetsförmedlingen. I jobbet ingick också en del utbildning. Christian Östling stortrivdes och har fortfarande kontakt med flera av de gamla arbetskamraterna.

– Jag har hört att de gärna skulle vilja ha mig tillbaka, säger han och ler.

Ålder: 28 år.
Bor: I Kinna i Marks kommun.
Yrke: Restaurangvärd på Burger King i Borås.
Familj: Sambo och 15 månader gammal dotter.
Intressen: Umgås med familj och vänner, fiska och vara ute i naturen.
Gör mig glad på jobbet: Att göra ett så bra jobb som möjligt så att gästerna trivs att äta här.
Tips till andra Samhallmedarbetare som vill göra en övergång: Jobba på bra, visa framfötterna och var noga med att vara närvarande. Man kan bli sjuk men då är det viktigt att man meddelar det!

Hans nuvarande jobb har sin bakgrund i Rekryteringsutmaningen, där NSP som är Burger Kings största franchisetagare i Norden deltar. När de vände sig till Lisbeth Myrén för att rekrytera en restaurangvärd till Burger King i Borås kom hon att tänka på Christian Östling. Lisbeth Myrén ansvarar för utvecklingsanställningar på Samhall i Borås och har tidigare varit Christian Östlings chef.

– Jag visste ju att du gärna ville ha jobb, gillar att städa och är van att städa i butik. I det här fallet var det också viktigt med någon som gillar kundkontakter och har ett trevligt bemötande, precis som du har. Dessutom var ju läget väldigt bra eftersom din buss stannar alldeles utanför, säger hon till Christian Östling.

Restaurangchefen Therese Nemeth brinner för att allt ska fungera bra, att gästerna trivs och att hennes medarbetare känner att de har hennes stöd. Totalt jobbar cirka 30–35 personer på Burger King-restaurangen där hon ansvarar för ledningen. Christian Östling är den enda som jobbar heltid.

– Du gör ett helt fantastiskt jobb och har en otrolig koll på vad vi behöver, om det är något vi behöver uppdatera och du lär dig nya saker hela tiden. Jag vet inte vad jag skulle göra utan dig, säger hon.

Christian Östling, som har funderat på att han tycker att golvet blir lite för blött när man skurar, kommer med ett förslag.

– På Samhall hade vi en annan sorts fuktad mopp som fästs med kardborreband, som var mycket bättre. Vi kanske skulle kunna byta till det här med?

– Jättebra, jag ska genast kolla på det, säger hon.

Rekryteringsutmaningen
Rekryteringsutmaningen startade 2017 och är ett samarbete mellan Samhall och fem stora företag med stort rekryteringsbehov, för närvarande på 22 orter. Målet är långsiktiga samarbeten med företag som vänder sig till Samhall när det är dags att rekrytera. De företag som deltar är NSP Burger King, Nordic Choice Hotels, Max Burgers, Lernia och omsorgs-företaget Humana. De yrkesgrupper som omfattas är till exempel serveringsbiträden, lokalvårdare, fastighetsskötare, frukostvärdar, personliga assistenter, montörer, industriarbetare, truckförare och lagerarbetare.

Se kommentarer