Samhalls personal på Ikea i Borlänge har fått nya arbetskläder då de gamla numera sitter alldeles för löst.

”Det som gav idén till stegräknaren var att jag ville tacka och uppmuntra personalen.”

– Vi gick ner 8–10 kilo i samband med att varuhuset öppnade i oktober 2013, och de flesta av oss har hållit vikten efter det, säger driftsledare Sussi Storm, som ansvarar för Samhalls 17 medarbetare på varuhuset.
Många av medarbetarna hade storlek 46. Sen blev det 44, sen 42. Även Ikea har fått glädje av Samhallmedarbetarnas energi. Totalt är det 34 000 kvadratmeter, utspridda över tre kilometer inne i möbelvaruhuset, som dagligen hålls rena.
– Det som gav idén till stegräknaren var att jag ville tacka och uppmuntra personalen och visa vilket fantastiskt jobb de gör, säger Cecilia Morssing, områdeschef för Samhall i Borlänge.

Stegräknaren en sporre

– Att bara ge en tårta och säga ”bra jobbat” kändes helt befängt med tanke på hur mycket de kämpat med etableringen och uppstarten av det nya varuhuset. Hon påminde sig själv om den stegräknare hon hade använt i samband med uppstarten – och hur förbluffad hon hade blivit över att hon uppnått 34 000 steg som mest under en dag.
– I stället för tårta och bullar gick jag och köpte en stegräknare till allihopa. I bästa tävlingsanda sa chefen samtidigt: ”Lycka till med att slå mitt rekord.”.

”När vi kommer hem känns det verkligen att vi har gjort ett bra jobb.”

– Det blev väldigt skoj från början, det där med stegräknarna, säger teamleader Serreh Lindblom.
Hon och Sussi talar om hur stegräknarna bidragit till stärkt sammanhållningen och att registreringen av alla steg gör att de känner sig extra sporrade på jobbet.
– När vi kommer hem känns det verkligen att vi har gjort ett bra jobb. Att gå på gym eller ge sig ut att springa på kvällen är inte aktuellt, säger Sussi och skrattar åt den avlägsna tanken på träning på fritiden som många andra ägnar sig åt.