Hälsans effekter del 1: Chefer de nya tränings-förebilderna

Ny artikelserie på Samhall Story: Hälsans effekter. Del 1: Att friska medarbetare presterar bra är en självklarhet på många av Sveriges arbetsplatser. Nu blir träning på jobbet allt oftare obligatorisk – och cheferna är de nya träningsförebilderna.

Hälsans effekter

Det är en solig dag nere vid älven i Göteborg och ganska mycket folk är på väg för att äta lunch på casinot. Men ett gäng på ungefär 15 personer från it-konsulten Elicit har andra planer: De ska träna tillsammans med en löpcoach. Målet är att genomföra ett gemensamt tiokilometerslopp senare i år.

Träning en självklar del av jobbet

– Vi sitter still åtta timmar om dagen så träning är en viktig, för att inte säga en självklar, del av jobbet, säger Elicits vd Anna Storm. Dessutom är friska medarbetare direkt kopplat till lönsamhet. Medarbetarna är vår produktionslina och därmed även våra intäkter.

Löpningen är inte den enda sportaktivitet som Elicits anställda gör tillsammans. Varannan vecka har de en stående beachvolleybolltid, några kör funktionsträning utomhus, och tidigare har man spelat innebandy regelbundet.

Måste gå hand i hand med konkreta handlingar

Anna Storm själv har idrottsbakgrund och har, som hon säger, varit ”extremt sportig” innan familj och barn fick henne att slå av på tempot lite.

– Tycker vi som bolag att hälsa är viktigt måste detta visas. Att jag som ledare inspirerar och visar engagemang är viktigt, men det måste gå hand i hand med konkreta handlingar, annars faller det lite platt.

En sund chef fungerar som förebild

Det hälso- och träningsmedvetna ledarskapet blir allt vanligare. Träningsgurun Jonas Colting noterar i ett inlägg på Instagram att tävlingar som Swimrun svämmar över av ambitiösa 40-plussare i ledande positioner. Han passar på att hylla Finlands statsminister Alexander Stubb som en utmärkt förebild och inspiratör; en ledare som tränar hårt och jagar resultat i triathlon och maraton. Och när GP granskade anmälningslistan till Kalmar Ironman förra året visade det sig att var sjätte deltagare var just chef.

Trenden bekräftas av Bosse Angelöw, författare till böckerna Friskare arbetsplatser och Ledarskapshandboken. Han har granskat hundratals arbetsplatser och inställningen till friskvård.

– En sund chef fungerar som förebild och spelar en stor roll för medarbetarnas inställning till träning och hälsa, säger han.

Del 2: Friskvård skapar god arbetsmiljö

Se kommentarer