Visste du att… …det första kända malmprovet från Malmberget dateras så tidigt som på 1660-talet. Malmbrytningen kickade dock inte i gång förrän 1741. Det första malmtåget lastades år 1888 – det var början på den stora malmruschen i kommunerna Gällivare och Kiruna. Här fanns gott om arbete men desto färre bostäder. Under Malmbergets första år bodde arbetarna minst sagt spartanskt, nämligen i träkojor som spikats ihop av kasserade dynamitlådor.

Samhall mitt i myllret

Det myllrar som i en myrstack. Lastbilar, flak och transporter svischar förbi och gruvarbetarna går på och av sina skift dygnet runt. Mitt ibland alla finns Samhalls medarbetare som ser till att aktiviteten kan fortsätta på LKAB:s gruva i Malmberget. Lars Norman och Arne Abrahamsson är två av dem som tar hand om tvätten i manskapshuset. Här passerar alla smutsiga kläder och handdukar, men även de rena som redan varit på resa till Jokkmokktvätten för att tvättas, lagas, vikas, galgas och chipmärkas.

Avancerat system

När de återvänder till gruvan ser Samhalls medarbetare till att rätt kläder hittar till rätt arbetare genom ett avancerat DCS-system (DressCare Select). Stefan Kvickström sköter med sin Volvo F5 åkeriet som är länken mellan tvätten i Jokkmokk och gruvan. Varje månad kör han 700 mil förbi renar och älgar.

En del konstiga saker

Det är inte bara LKAB:s arbetskläder och handdukar som följer med Stefan till tvätten, även en hel del smått och gott från gruvarbetarnas fickor. Det kan vara knivar, muttrar och telefoner.

”Efteråt skickas de upp för vikning, och har någon dragit av en dragkedja eller krage fixar Samhall det med.”

– Speciellt fredagens tvätt, när gruvarbetarna är lite trötta där borta och ska ut på kvällen, då får vi hit konstiga saker, säger Mats Länta som jobbar på tvätten. Alla konstigheter plockas bort innan plaggen åker in i tvätten. Efteråt skickas de upp för vikning, och har någon dragit av en dragkedja eller krage fixar Samhall det med. Snart är kläderna redo för en ny tuff arbetsdag i gruvan.