1. En dator i ögat

Snart är det faktiskt möjligt. Startup-företaget Mojo Vision med bas i Kalifornien har nyligen presenterat ett par smarta kontaktlinser som kan placera information inuti bärarens ögon. Genom augmented reality-teknik och mikrodisplayer projiceras statistik om din hälsa och andra data – bokstavligt talat mitt framför ögonen.

2. Tankestyrd rullstol

Forskare har utvecklat ett nytt ergonomiskt headset som utnyttjar kraften i maskininlärning, så att personer med funktionsnedsättning kan manövrera sin rullstol med enbart tankekraft. Projektet genomfördes av forskare från Georgia Institute of Technology, University of Kent och Wichita State University. Tekniken som används kallas brain machine interface, BMI, och är en viktig del av rehabiliteringstekniken som gör att personer med exempelvis ALS eller kronisk stroke kan kontrollera sina egna protessystem. I dag krävs elektroder, lim och kablar för att använda tekniken, men det nya ergonomiska headsetet funkar även ovanpå håret – vilket kommer att förbättra användarupplevelsen avsevärt.

3. Talsyntes

Med över 50 olika röster på 20 olika språk och i önskad läshastighet omvandlar svenska appen Tortalk text till ljud. Affärsidén är att förenkla studierna och arbetet för personer som har dyslexi, adhd eller för personer som har lättare att ta till sig kunskap genom att lyssna på text på sitt modersmål. I dag har 75 procent av Sveriges universitet ett avtal med appen.