Framtidens batterier på 5 sätt

I takt med att batterierna utvecklas blir de alltmer användbara. Men hur ser framtidens batterier ut? Story listar moderna batterier på fem sätt.

3D-printat superbatteri

Är ett batteri utan den kontroversiella komponenten kobolt möjlig? Det verkar faktiskt så. Han Lin, doktorand vid Swinburne University of Technology i Melbourne, Australien, har skapat ett 3D-printat superbatteri som kan lagra dubbelt så mycket energi per kilo som ett vanligt litiumbatteri. Batteriet innehåller grafen, av många ansett som framtidens material, och laddar fullt på någon minut. Ett sådant här batteri skulle heller aldrig bli gammalt utan fixa miljontals laddningscykler.

Batteridrivna flygresor

Det brittiska flygbolaget EasyJet gick i höstas – som första flygbolag i världen – ut med nyheten om att de satsar på teknik som ska göra det möjligt för deras kortare flygresor att drivas av batterier. Om 20 år vill företaget att alla resor under 2,5 timmar ska vara batteridrivna.

Ladda med växter … 

Ladda mobilen med hjälp av en växt? Den fascinerande produkten Bioo gör just detta och finns snart att köpa. Med hjälp av fotosyntesen alstrar Bioo den el som behövs för att du ska kunna njuta av ett avsnitt av din favoritserie i mobilen eller i paddan.

… eller ljud!

Ladda paddan med energi som alstras från omgivningen! Med en teknik som bygger på nanotrådar av zinkoxid som fästs mellan två kontaktplattor av aluminium, lyckades forskare redan 2014 alstra de fem volt som krävs för att driva en mobiltelefon – helt genom ljud från trafik, röster eller musik.

Flytande batteri

Forskare vid Harvard har tagit fram en vätskelösning som tillsammans med vatten bibehåller sin energilagrande kapacitet i ett decennium. Denna nya batterivariant är gift- och rostfri, vilket innebär att billigare material kan användas för batteriets pumpar och behållare.

Se kommentarer