Fläckfritt på Astra Tech

På Wellspect Healthcare i Mölndal spelar de små marginalerna stor roll. Noggrannhet och god hygien är avgörande när Samhalls personal sorterar och paketerar 3 000 katetrar per timma. Dygnet runt.

Astra Tech och Samhall

Klockan är 22.57 och det skymmer utanför fönstren när Mehrdad Jahadi packar ner de sista katetrarna i en låda och ställer den i backen vid sidan av sig. Hans skift vid maskinen Freja 1 på Astra Tech i Mölndal är slut och han ska gå hem. Men produktionen fortsätter. Varje timme producerar maskinen 3 000 katetrar, och Samhalls personal jobbar i skift, dygnet runt, för att packa och sortera produkterna.

Säljer produkter över hela världen

Den största delen av Astra Techs urologiavdelning är tillverkningen av olika sorters katetrar. Företaget tar fram och säljer produkter till hela världen. Samhall har just nu fem grupper med sex anställda i varje grupp stationerade vid maskinen Freja 1 på Astra Tech i Mölndal. Tillsammans arbetar grupperna dygnet runt och löser av varandra vid bestämda skiftbyten. Två åt gången paketerar de trettio katetrar vardera i varsin kartong som en tredje person sedan hämtar och lägger i en större låda där fyra kartonger får plats. Lådan etiketteras och scannas in i datasystemet. Mehrdad Jahadi är en av de personer som har jobbat vid Freja 1 ända från starten för två och ett halvt år sedan.

– Jag trivs jättebra, jag har jobbat här ända från början och tiden har verkligen gått jättefort. Det allra bästa är givetvis gruppen man arbetar med. Men det gäller att kommunicera med varandra, försöka komma överens och att hela tiden samarbeta. Det är viktigt att man visar hänsyn och sympati för dem som man jobbar med.

Kompetens och noggrannhet

Mehrdad Jahadi betonar även vikten av att hålla ordning och reda och att kontinuerligt se till att packborden och packbackarna är rena. I en renrumsmiljö kan smuts, hur lite det än är, orsaka stora produktionsstopp.

Mariette Andreasson är områdesansvarig för de delar av produktionen där Samhalls medarbetare arbetar och hon är mycket nöjd med deras insats. Tillsammans med operatörerna vid maskinen Freja 1 poängterar även hon den kompetens och noggrannhet som Samhalls personal bidrar med.

– Maskinerna matar ut katetrarna i ett relativt högt tempo så det gäller att packa fort och att packa rätt. Alla katetrar måste ligga på ett speciellt sätt. Det är mycket viktigt eftersom varje låda går igenom en steriliseringsprocess.

Allting startade i Borås

Jan-Erik Östlund berättar att det inte bara är i Mölndal som Samhall hjälper till, utan att företaget även samarbetar med Samhall i Borås där de har upprättat ett renrum.
– Allting startade faktiskt för många år sedan med att vi började köpa tjänster av Samhall i Borås. Sedan köpte vi en byggnad här i Mölndal av just Samhall, och i det köpet ingick det att vi skulle bereda jobb åt Samhall.

I Borås hjälper Samhall till med bland annat stansning, montering och paketering av katetrar. När Astra Tech köpte in maskinen Freja 1 behövdes en paketeringsfunktion där de katetrar som tillverkas helt enkelt hamnar i rätt lådor på rätt sätt, med rätt etikett. Samhall fick förfrågan och tackade snabbt ja.

Erbjuder en flexibel lösning

– Det var min erfarenhet av Samhall som gjorde att jag ville testa med dem även på det här uppdraget. De erbjuder en mycket flexibel lösning för oss och de tar alltid ett helhetsansvar. Vi köper helt enkelt en funktion, att få katetrarna paketerade och sedan löser Samhall det åt oss utan att vi behöver lägga ner vare sig tid eller energi på det, säger Jan-Erik Östlund.

Att Astra Tech trivs med Samhalls medarbetare går inte att ta miste på. Mehrdad Jahadi och hans kollegor får beröm från alla olika instanser. Och berömmet är ömsesidigt. Samhalls medarbetare är stolta över att få vara en del av Astra Techs organisation. Tillsammans vid maskinen Freja 1 ser de dagligen till att produkter tillverkas, packas och skickas iväg för att hjälpa hundratusentals människor över hela världen.

Se kommentarer