Åsa Rosén

Ålder: 37 år.
Bor: I Bollnäs.
Familj: Sambo, hunden Victor och tolv fåglar.
Yrke: Butiksbiträde i Bollnäs Rid- och Travbutik
Antal år på Samhall: 2,5 år.
Fritidsintressen: Rida och meka med bilar, har en veteranbil med en hel del motorjobb.

Carina Olsson

Ålder: 45 år.
Bor: I Kilafors.
Familj: Tre vuxna barn och fyra hästar.
Yrke: Områdeschef på Samhall i Bollnäs.
Antal år på Samhall: 8 år.
Fritidsintressen: Matlagning, hästar och att resa, har varit i 39 länder hittills.

Det pinglar i klockan över dörren i hästbutiken och Åsa går iväg. Hon har ansvaret för öppningen i dag och det kommer kunder hela tiden. Det är mycket att göra i butiken och sedan två år har Åsa Rosén sin arbetsplats här.
– Jag jobbar som butiksbiträde på Bollnäs Rid & Trav. Jag packar upp varor, säljer och informerar om produkter, möter kunder, sköter datajobb. Varannan vecka öppnar jag alternativt stänger och jag jobbar även varannan lördag.

Med bra stöd växer ansvaret

Ansvaret har vuxit i takt med att Åsa har känt sig alltmer trygg på arbetsplatsen. Mycket tack vare stödet från Carina Olsson på Samhall samt butiksägaren Ewa Hasth. De har ett nära och tätt samarbete och tar sig gemensamt an nya utmaningar. Det var det som gjorde att Åsa vågade ta steget att lämna Samhall och gå vidare ut på ordinarie arbetsmarknad.
– Jag hade ett stort stöd av Carina Olsson som var min personalledare. Hon fanns med hela tiden och jag kunde ringa henne när som helst om jag behövde. Den tryggheten gjorde att jag vågade, säger hon.

”Jag lämnade Samhall efter två och ett halvt år, mycket tack vare stödet från Carina och jag har inte ångrat mig.”

Att ge andra möjligheter är världens roligaste jobb

Carina Olsson, områdeschef på Samhall i Bollnäs, har följt Åsa under hennes tid på Samhall och var den som möjliggjorde jobbet på hästbutiken. Men hon vill även betona vikten av Åsas egen insats. Utan hennes envishet och mod hade det här aldrig gått. Åsa har verkligen gjort en resa och har utvecklats enormt. Hon har varit tydlig med sina svårigheter och vilka hennes behov har varit och hon har använt alla de verktyg som getts henne, säger Carina.
Hon tillägger att de möjligheter hon kan ge andra gör att Carina har världens roligaste jobb. Att få vara med och göra andra människors utveckling möjlig och att få vara en del av deras framsteg, det är fantastiskt, säger Carina.
Åsas hund Victor är med henne på jobbet i dag och lägger sig i då och då. När butiksägaren Ewa Hasth dyker upp vill han bli kliad bakom örat.
Djur är en viktig del i hennes liv och hästintresset är stort, vilket hon delar med Carina.

”Att få vara med och göra andra människors utveckling möjlig och att få vara en del av deras framsteg, det är fantastiskt, säger Carina.”

– Jag var tidigare ofta inne och handlade här på Bollnäs Rid & Trav och tänkte jämt att här borde Åsa jobba, minns Carina.

Hantera vardagen

Vägen vidare har inte alltid varit enkel men med Carina vid sin sida har Åsa kämpat. Åsa lider av social fobi och depressioner, vilket kan göra vardagliga situationer svåra att hantera.
– Ibland känns det läskigt med jobbet men det som skrämmer kan också vara det som är roligt. Travdagarna till exempel, då det är extra många kunder, berättar Åsa.
Hennes nuvarande chef Ewa instämmer i den beskrivningen. Hon är mycket glad och nöjd över Åsas arbetsinsats och alla framsteg.
– Hon tar mer och mer ansvar och hon har varit på mässor i Stockholm, på konferens i Åbo och hon har även rest till London. Nästa steg blir kanske sadelinprovning, säger Ewa.
Klockan pinglar igen och det är fotografen som kommer. Att bestämma sig för att göra detta reportage har också varit en process för Åsa och något hon gör fast det inte kändes självklart från början.
– Jag tror att man måste prova fast man inte vågar. Även om det känns otäckt att göra något så tror jag att man måste göra det ändå.