”En sjukdom som heter fördomar”

Pär Johansson är flerfaldigt belönad för sina ledaregenskaper i arbetet med Glada Hudik-teatern och är en mycket eftertraktad föreläsare. I höst kommer han att vara moderator på Visa vägen-galan.

Pär Johansson

Pär Johansson

Pär är grundare och chef för Glada Hudik-teatern i Hudiksvall ”där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare arbetar sida vid sida”.

— Det är först när människor påverkas emotionellt som förändringar kan ske, säger han.

Visa vägen-priset

Pär Johanssons arbete uppmärksammades av Visa vägen-juryn 2009 då han vann Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl. Priset har betytt mycket för Johansson eftersom det gett honom legitimitet att fortsätta arbeta med de frågor han driver idag.

— Att få ett pris i den här digniteten var för mig väldigt viktigt eftersom jag kämpar för att människor ska integreras.

— Jag träffade en Ica-handlare som berättade att han anställt två killar med Downs syndrom och trodde att de levde med en sjukdom som hette Downs syndrom. Men tänk sa han, det är jag som lidit av en sjukdom som heter fördomar.

Även om det gått några år sedan Pär Johansson vann Visa vägen-priset ligger utmärkelsen nära hans hjärta. Det är något han idag uppskattar och förvaltar med stolthet.

— Jag är väldigt glad och stolt att ha fått det här priset. Att få ett pris är en sak, men det gäller ju att fortsätta visa vägen.

Nya spännande projekt

Och det gör han. Efter Visa vägen-priset har Pär Johansson drivit flera spännande projekt. Han har bland annat arbetat med Ica-Jerry-projektet som blivit en uppmärksammad och omtalad reklamfilm för Ica och är aktuell med den kritikerrosade föreställningen Trollkarlen från OZ och fotoutställningen Ikoner.

— Han som spelar Ica-Jerry, Mats Melin, har en egen Facebook-grupp med över 200 000 medlemmar. Han har inte internet själv men han funderar på att skaffa säger Pär och skrattar.

PÄR JOHANSSON 

Ålder: 46 år.
Bor: Hudiksvall.
Yrke: Verksamhetsledare, teaterproducent och föreläsare.
Aktuell: Moderator på Visa vägen-galan 2016.

Ica och Glada Hudik-teatern startade samarbetet 2009 och idag har Ica över 1700 anställda med funktionsnedsättning, ett samarbete som öppnat upp mångas ögon för samhällets dolda talanger.

— Jag träffade en Ica-handlare som berättade att han anställt två killar med Downs syndrom och trodde att de levde med en sjukdom som hette Downs syndrom. Men tänk sa han, det är jag som lidit av en sjukdom som heter fördomar.

Känner du till någon person eller arbetsgivare som aktivt och målmedvetet arbetar för att fler personer med funktionsnedsättning kan finna en plats på arbetsmarknaden?

Nominera till Visa vägen-priset 2016.

Se kommentarer