Roxtec i siffror

720 Så många anställda har Roxtec International över hela världen. 200 medarbetare arbetar i Karlskrona. 25 Antal år som Roxtec har samarbetat med Samhall. 300 Så många medarbetare på Samhall arbetar åt Roxtec.

Ute blåser det och regnet hänger i luften när vi kliver in i en varm och ljus industrilokal på ön Verkö i Karlskrona. Där arbetar Samhallanställda med modulproduktion. De tillverkar tätningslösningar för kabel- och rörgenomföringar åt företaget Roxtec.

Kamilla trivs och är stolt över sin arbetsinsats på Roxtec

Arbetslagen har nyss haft kafferast och ska nu göra ett arbetspass till innan det är lunch. Kamilla Möller, 44 år, arbetar i dag med att limma ihop olika lager i en modul. Hon håller sig ovanför ett utsug som tar hand om ångorna från limmet. Kamilla Möller har en bakgrund inom industrin, har arbetat i butik och haft städjobb. – Efter upprepade depressioner med många och långa sjukskrivningar fick jag erbjudande om att prova jobba på Samhall, säger Kamilla Möller. Sedan 2010 är hon anställd på Samhall. Hon har arbetat med Roxtec-produkter i tre år. – Jag trivs så himla bra med industrijobb och vill gärna fortsätta och gärna för Roxtec för det är bra produkter. Att Roxtec väljer oss gör att man vill kämpa mer för att de ska ha oss kvar. Är de nöjda är vi nöjda. Hon sitter vid ett rektangulärt bord tillsammans med kollegor som alla har olika uppgifter. Kamilla Möller pratar gärna med arbetskamraterna eller sätter på sig hörlurar för att lyssna på radio. Hon känner en stolthet för arbetet hon utför och tycker att hennes insats är viktig.

”Att Roxtec väljer oss gör att man vill kämpa mer för att de ska ha oss kvar. Är de nöjda är vi nöjda.”

– I och med att jag varit på andra industrier kan jag jämföra och jag tycker att det vi gör här är liknande. Jag tycker att vi gör ett fullgott jobb som vem som helst. Arbetsdagarna ser olika ut och det är variationen som hon tycker om och tar sig gärna an nya sysslor. – Jag har testat att vara på kontoret men det är inget för mig. Det är ändå roligt att få prova nytt, att de tror på mig och vet vad jag går för. Det gör att jag växer. Kamilla Möller hoppas att åren på Samhall ska hjälpa henne ut i arbetslivet. – Någon gång vill jag från Samhall och vill gärna jobba inom industrin men det är inte så lätt att hitta industrijobb. Det gäller att vara öppen för andra förslag. När Kamilla Möller är ledig är hon med sina två barn, ägnar sig åt huset som familjen bor i och tränar på gym.

Zemka flydde kriget – nu är hon andreman i arbetsgruppen

En annan medarbetare är Zemka Omanovic. När vi möts arbetar hon med att stämpla och förpacka moduler. – Ibland är det stressigt och ibland är det lugnare. Det är roligt att inte jobba varje dag med samma produkt utan att få göra olika saker, säger hon.

”– Det var svårt för mig att få ett arbete i Sverige för jag har svårt med språket. Sedan 16 år är hon anställd på Samhall, varav tio år med Roxtec-produktion.”

Hon är 61 år, flydde från krig i Bosnien och kom till Sverige 1993. I sitt hemland hade hon varit chef på ett varuhus i 12 år. – Det var svårt för mig att få ett arbete i Sverige för jag har svårt med språket. Sedan 16 år är hon anställd på Samhall, varav tio år med Roxtec-produktion. Hon har nyligen blivit ”andreman” i sin arbetsgrupp. Det innebär att hon vid behov är gruppledare. Då ansvarar hon för att delegera arbetsuppgifter till teamet. – Jag trivs och är nöjd med jobb, gruppledare och kollegor. På fritiden tycker hon om att titta på tv, läsa böcker, promenera och vara med familjen. – Jag har fyra år kvar till pension och jag blir kvar här till dess. När jag blir pensionär ska jag leka med barnbarnen, säger Zemka Omanovic och ler.

Den affärsmässigt bästa lösningen för oss är Samhall

Roxtec anlitar Samhall för modulproduktion men även vaktmästeri, service och städ. Samarbetet började för 25 år sedan när Roxtec var nystartat.

”Jag hoppas att Samhall känner att de är viktiga för oss för vi har valt att samarbeta med dem på affärsmässiga grunder och inte på grund av välgörenhet.”

– Vi har valt Samhall för att det är den affärsmässigt bästa lösningen för Roxtec. Vi utvärderar löpande och Samhall har kunnat vara konkurrenskraftiga i 25 år. Sedan finns det andra värden, att hjälpa människor till arbete, men vi samarbetar i grunden för att Samhall är en bra leverantör, säger Mikael Helmerson, vd för Roxtec International. Det lyckade samarbetet fick extra uppmärksamhet när Roxtec fick Visa vägen-priset som årets arbetsgivare år 2015. Priset delas ut av Samhall och går till den eldsjäl och arbetsgivare som visar vägen genom att bryta funktionsnedsattas utanförskap på arbetsmarknaden. – Det visar att det vi gör inte bara är affärsmässigt rätt för oss utan ger en positiv bieffekt genom att skapa sysselsättning för människor. Vi har kanske visat vägen genom att inte ha några fördomar i den mån det existerar fördomar mot att Samhall inte skulle kunna vara en konkurrensmässig leverantör, säger Mikael Helmerson. Roxtec har ingen tradition av att anställa från Samhall utan lägger ut uppdrag. Beroende på orderingång behöver produktionen anpassas. – Vi kräver flexibilitet och Samhall har varit bra på att följa efterfrågan. Roxtec har växt och de har växt med oss. Samhall är en del av vår värdekedja. Det är kul att träffa Samhallanställda för de är så stolta över sitt arbete, säger Mats Friberg, operations manager, Roxtec International. Att ha leverantörer som levererar kvalitet bidrar till att Roxtec kan göra bra affärer. – Jag hoppas att Samhall känner att de är viktiga för oss för vi har valt att samarbeta med dem på affärsmässiga grunder och inte välgörenhet. Vi ställer lika höga krav på Samhall som på våra andra leverantörer och jag tror det ger dem stolthet när vi ger dem förnyat förtroende. Det är många som känner till att vi är ett framgångsrikt företag och att vi syns med Samhall är bra reklam för dem, säger Mikael Helmerson.

Roxtec International

utvecklar, tillverkar och säljer kompletta tätningslösningar för kabel- och rörgenomföringar. Systemet används inom allt från telekombranschen till varvsindustrin för att skydda liv och tillgångar. Företaget grundades i Karlskrona 1990. Roxteckoncernen, med 24 dotterbolag, omsatte 200 miljoner euro 2014–2015.