Peter Anttu kommer direkt från jobbet när han stiger in genom dörrarna på Kulturens hus i Luleå. Sedan en dryg månad arbetar han hos it-företaget Abelko Innovation. 

– Jag jobbar med programvaruutveckling. Just nu tittar jag på ett system som utvecklades 2015, som man inte gjort så mycket åt sedan dess, berättar han. 

Erfarenheterna av den första tiden hos Abelko är positiva. Företaget utvecklar produkter inom automation, mätteknik och energieffektivisering. Deras produkter underlättar vår vardag utan att synas. De reglerar temperaturen i våra bostäder eller styr kvarterets gatlyktor.

– Det har funkat riktigt bra både med jobbet och kollegorna. Det är ett trevligt företag. Jag arbetar ganska ensam, men vi tar hjälp av varandras kunskaper, berättar Peter Anttu.

Den största glädjen är att vara tillbaka i it-branschen – en sektor dit han längtat i många år. 

För datorer är en viktig del i Peter Anttus liv sedan barnsben. Redan som åttaåring väcktes intresset i föräldrahemmet i Haparanda. 

Jag hade planer på att doktorera. Men det blev för mycket och jag gick in i väggen.

– När min pappa jobbade på Kalix lasarett gick han en kurs för att lära sig programmet Basic. Då satt jag bredvid och skrev program, för hand, på papper som han fick öva på, säger Peter Anttu och tillägger:

– Sedan dröjde det inte länge innan jag fick min första dator, en Commodore 64. 

Intresset växte under uppväxten och efter gymnasiet jobbade han på flera it-företag i Norrbotten. 

I början av 00-talet studerade Peter Anttu på Luleå tekniska universitet, LTU. Han trivdes på universitetet och fick 2006 en tjänst som forskningsingenjör. Han gillade sitt jobb och tog gladeligen på sig nya arbetsuppgifter. 

– Jag hade planer på att börja doktorera.  Men det blev för mycket och jag gick in i väggen, säger Peter Anttu. 

Han blev sjukskriven och vägen tillbaka till arbetslivet blev lång. Och fortfarande känner han av sviterna av utbrändheten. 

Peter Anttu

Ålder: 43 år.

Bor: Lägenhet i Luleå.

Familj: Ensamstående. Har föräldrar i Haparanda och en bror i Helsingfors. 

Gör på fritiden: ”Har blivit mycket datorer på sistone, men jag försöker röra på mig också. Promenerar en del, cyklar och åker skidor. Cykel är nog det största intresset.”

– Jag har fått en ökad stresskänslighet och har blivit väldigt uppmärksam på när jag tar på mig för mycket jobb. Sådant hade jag inte någon förståelse för innan. 

Efter fem års sjukskrivning började Peter hos Samhall. Han har arbetat som matvarubeställare åt hemtjänsten, som butiksstöd på Ica Maxi och i verkstaden på en återvinningsmarknad – för att ta några exempel från de sju åren på företaget. 

Peter konstaterar med ett leende att han nästan betade av alla arbetsuppgifter som fanns på Samhall i Luleå. Vid sidan av sitt jobb var han också fackligt engagerad, både som skyddsombud och förtroendevald. 

– De erfarenheter jag fick hos Samhall har varit väldigt nyttiga, de har gett mig självförtroende. Stegvis har jag tagit på mig mera ansvar. Jag gick exempelvis en fadderkurs, så jag har haft rollen att ta hand om nya kollegor, berättar Peter Anttu. 

Hela tiden fanns dock en längtan tillbaka till it-branschen, det var där Peter kände sig mest hemma. Under de 13 år som passerat sedan han gick in i väggen har teknikutvecklingen gått oerhört snabbt. Och den kompetens som efterfrågades då räcker inte långt i dag. 

– Jag har försökt hålla mig uppdaterad på det som händer. Ett av mina fritidsintressen är datorer, så jag har ändå hängt med hyfsat, säger han. 

Under den sista tiden på Samhall jobbade han med it-support. Dessutom  hanterade Peter och hans kollegor alla frågor som kom in till Samhall
via Facebook. 

– Det som tog mest tid för mig var it-supportdelen, det var det primära, säger han.

I januari i år öppnade sig möjligheten att få en tjänst med anpassad kompetens hos Abelko. Äntligen fick Peter Anttu jobba med it igen. 

– Mitt mål framöver är att få erfarenhet. Det är det som jag saknar, vilket har gjort det svårt att söka jobb på egen hand. 

För det är ingen tvekan om att det är datorer och it-system som han vill jobba med i framtiden. Peter Anttu svarar eftertänksamt på alla frågor utom en. På frågan om sin styrka på jobbet replikerar han omgående:

– Jag skulle säga att det är själva programmeringsbiten. Sedan har jag relativt lätt att skaffa mig en helhetsbild av ett större system, en it-miljö. •