Sugrör gjorda av vass. Den lika enkla som geniala idén kom till Eyoel Lundberg när han stod utanför föräldrahemmet i Gryt utanför Norrköping i vintras. Framför sig såg han den där vassen som han sett så många gånger förr breda ut sig, men nu med en ny blick.

– Möjligheten att sälja sugrör som är skördade och tillverkade i Sverige kändes som en oslagbar idé. Vass är dessutom ogräs i mångas ögon och beståndet ska hållas nere. Sugrören kan diskas i maskin utan att ta skada och komposteras eller kastas i havet när de är förbrukade.

Bara några månader efter lanseringen av Raws i maj kan grundarna, Eyoel och Timmy Frisk, konstatera att de har hittat en efterlängtad ersättare till plastsugrören. Redan efter två månader hade de fått in beställningar till ett värde av omkring en miljon kronor.

– EU förbjuder engångsprodukter i plast från 2021, och många restauranger, hotell och företag letar febrilt efter alternativ till plastsugröret. Vi har haft förmånen att få jobba med stora spelare som Sturehof, Berns och Vildmarkshotellet från dag ett. Det är svårt att hitta ett bättre skyltfönster, säger Eyoel Lundberg.

Den typiska kunden är just restaurangföretag och hotell, men även grossisterna blir fler. Raws växer också inom detaljhandeln, och sugrören finns redan på Designtorget och i ekobutiken Paradiset.

– Vi får förfrågningar näst intill dagligen och detaljhandelssidan växer mest just nu. Vi har en e-handel på vår hemsida såklart, men privatpersoner vill kunna köpa sugrör i stunden inför spontana tillställningar.

Entreprenören Eyoel Lundberg har de senaste åren varit inblandad i flera olika bolag och projekt inom allt från datorspel och tonicdryck till sociala medier och reklam. Startpunkten för Raws kom när han för drygt ett år sedan läste en artikel om klimatomställningen inom restaurangbranschen. Där nämndes bland annat sugrör tillverkade av vete. I samma veva träffade han sin gamla kompis Timmy Frisk, som äger ett hotell i Norrköping.

– Vi började prata om att importera vetesugrör från Kina, men sedan gick vi över till egen produktion av vass i stället, eftersom vete inte är ett optimalt material då det är tunt och skört, säger Timmy Frisk.

Vassen skördas på Händelö i Norrköpings hamnområde och tillverkas i en lokal på Lindövägen. De båda grundarna beskriver processen som enkel: när vassen har skördats sågas den i bitar, kokas, torkas och packas. En del av skörden skickas till anstalterna Skenäs och Kolmården där vassen skärs i rätt längder. Raws använder även arbetskraft från Samhall.

– Social hållbarhet går helt i linje med företagets värdegrund. Våra anställda får vara med och forma den bästa produktionen utifrån våra förutsättningar, säger Eyoel Lundberg.

Social hållbarhet går helt i linje med företagets värdegrund. Våra anställda får vara med och forma den bästa produktionen utifrån våra förutsättningar.

– Ingen har gjort det här förut, så vi får uppfinna allt själva och testa oss fram. Vi har provat alla möjliga vägar för att nå den mest effektiva produktionen av de växande volymerna, säger Timmy Frisk.

Vid sidan av fortsatt expandering i Sverige finns planer på att sälja sugrören utanför landets gränser.

– Vi vill börja exportera utomlands så snart som möjligt. Vi ska också titta på hur vi kan ta samma produktionsprocess och applicera den i ett annat land, säger Timmy Frisk.