Vad betyder cirkulär?

”Istället för att tillverka, köpa, använda och sedan slänga sakerna, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går. Och när sakerna är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen – allt för att tära mindre på jordens resurser och minska vårt avfall. Ett modernt ord för kretslopp helt enkelt.”

Naturskyddsföreningen.

Cirkulär betyder att vara snäll mot planeten!

Hyr, reparera, återanvänd och återvinn

Så hur kan du bli cirkulär i ditt vardagliga liv? Här är fyra olika sätt med exempel.

Hyr! 

Genom att hyra istället för att äga används de produkter som finns mer effektivt. Ett exempel är företaget Hyber – där kan du hyra kläder till dina barn. Läs mer om Hyber

Reparera!

När du får punka på cykeln lagar du självklart däcket i stället för att köpa en helt ny cykel. Varför inte göra samma sak och reparera dina elektronikprylar och kläder? Visste du att Samhalls medarbetare reparerar IKEA-möbler som får nytt liv och nya ägare i IKEA:s secondhandbutik Retuna? Lyssna på intervju i Sveriges Radio med våra medarbetare på Retuna här.

Återanvänd!

Har du hört talas om Blocket eller Tradera? Genom att sälja vidare saker som du inte längre vill ha kan de återanvändas. Hos Godsinlösen exempelvis lagar vi din gamla mobiltelefon och säljer den på nytt.  Läs mer om Godsinlösen här.

Återvinn!

Ta till vara på materialet hos de grejer som du slänger. På så vis minskar vi uttaget av ny råvara. Hos Stena recycling återvinns plast av Samhalls medarbetare och görs om till nya plastpåsar. Läs mer om vad vi gör hos Stena Recycling här.