Har du koll?AQ Segerström & Svensson: En vinst att anställa människor med funktionsnedsättning

Det var den där isfläcken som ställde till det. Med händerna i fickorna hade han ingen chans att parera när han halkade. Det var början på en lång sjukskrivning och en, till en början, hopplös kamp för att komma tillbaka till arbetslivet.

Att komma till Sverige

Men vi hoppar tillbaka i tiden, ända till 1978, Heshmat var bara sju år när familjen tvingades fly från hemlandet Iran till Irak. I det irakiska flyktinglägret där familjen hamnade blev han kvar i 24 år. Räddningen blev hjälp från FN som slussade ut familjen via Jordanien till Sverige. – Jag började så småningom på SFI (svenska för invandrare) för att lära mig språket och började därefter att söka jobb, berättar Heshmat. Så småningom fick han jobb som billackerare på en firma i Eskilstuna, något han trivdes stort med. Men oturen var framme – en sån där otur som kan drabba vem som helst. Det var vinter och Heshmat var på väg till jobbet, promenerandes med händerna i fickorna. Kanske var det för att det var kallt, han minns inte. Plötsligt halkade han på en isfläck och hann inte parera fallet. Följden blev att han fick en allvarlig nervskada i ryggen. Men trots två operationer blev ryggen inte bra. Han försökte komma tillbaka till jobbet men till slut gick det inte längre. Vad som skulle visa sig bli en lång sjukskrivning var ett faktum.

Vändningen kom via Samhall

Under tiden försökte han ändå söka jobb och skaffade sig även en försäljningsutbildning, men det var svårt att få in en fot på arbetsmarknaden, ryggskadan satte stopp. Vändningen kom när en kompis tipsade om Samhall. Heshmat tog kontakt med sin handledare på Arbetsförmedlingen som ordnade så att han fick komma till Samhall. – Jag hade nästan givit upp och trodde inte att jag hade någon chans att komma tillbaka, men med hjälp av Samhall lyckades jag. Det kändes fantastiskt att ha en egen anställning och egen ekonomi där man inte behövde förlita sig på bidrag. Att i egen takt få chansen att komma tillbaka och återhämta sina krafter var jätteviktigt, fortsätter han.

Övergången från Samhall

Samhall-anställningen ledde så småningom till att han fick börja på AQ Segerström & Svensson. – Det kändes direkt att det var ett bra ställe, minns Heshmat. Vi började med att jag jobbade två timmar per dag med målet att succesivt öka timmarna om allt gick bra. Och bra gick det. AQ Segerström & Svensson, som redan hade många människor med funktionsnedsättning på bemanning, tog väl hand om Hesmat. Det gick till och med så bra att Heshmat i våras gjorde en s.k. övergång – han lämnade Samhall till förmån för AQ Segerström & Svensson. Efter att själv ha bett om att få prova är han idag pulverlackerare på företagets mest affärskritiska station. – Stannar produktionen där står hela anläggningen stilla, så Heshmat är mycket viktig för oss, han är en riktigt lyckad rekrytering, konstaterar produktionschefen Richard Miles.

”Allt utgår från dig själv”

Vad ger Heshmat för råd då till den som befinner sig i en liknande situation som han tidigare gjorde? – Allt utgår från dig själv, det är bara du som kan förändra din situation. Såklart behöver man hjälp, men man måste visa att man vill och att man faktiskt behöver hjälp. Det är också viktigt att tänka positivt, att anpassa sig och på egen hand försöka hitta lösningar och att kunna ta råd från andra. Jag hoppas att fler företag tar chansen att anställa funktionsnedsatta och människor i rehabilitering. Det kan ge mycket tillbaka till alla parter, avslutar Heshmat Binahri, stolt pulverlackerare på AQ Segerström & Svensson.