Att älska utmaningar – mot alla odds

För 15 år sedan skadades Masoud Owji i diskoteksbranden i Göteborg. Efter en lång och brokig väg för att komma tillbaka har han via Samhall fått hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Masoud är en person som älskar utmaningar. Men inte ens på semestern ligger han på latsidan. I år har han cyklat runt södra Sverige och besökt Samhall-anläggningar.

Masoud

Mer
Bilder från Masouds resa hittar du på vår Facebook-sida

Masoud är idag 32 år. Han föddes i södra Iran och flydde till Sverige som sjuåring. 1998 skadades han svårt i en dicoteksbranden i Göteborg.

– Livet vände på bara några sekunder, säger han.

Det har snart gått 15 år sedan branden och vägen tillbaka har varit lång och krokig. Men så i november förra året fick Masoud en projektanställning på Samhall i Göteborg som interntaxiförare, vilket har hjälpt honom tillbaka in i arbetslivet.

Cykeltur från väst till öst

Som den natur- och frihetsälskare han är har Masoud nu tagit sig an en cykeltur i södra Sverige längs kusten från Göteborgs ner till Skåne och Blekinge. Under resan hälsade han på olika Samhall-verksamheter.

Under sina möten med Samhallanställda fick han tusentals frågor. Mest nyfikna är de över hans medverkan i ”Mot alla odds” – ett Svt-program där personer med funktionsnedsättning korsar delar av världen. Masoud gick 150 mil genom Afrika 2012 – det är en resa han aldrig glömmer.

– Det var tufft men vilken upplevelse! Jag kände många gånger att jag ville ge upp, jag var både fysiskt och psykiskt utmattad, säger han till Kvällsposten.

Masouds egen resedagbok

Vecka ett

De två första dagarna i första veckan gick åt att förbereda, planera och packa. En tandemcykelresa med en kompis förra året som fick avbrytas efter 90 (!) mil förra året gav erfarenheten att hur mycket man är planerar kan du få problem längs vägen. Med det i åtanke körde jag lite mindre planerat och tog problemen som de kommer. Jag tog mig söderut på cykelstigar och mindre landsvägar förbi Falkenberg, Halmstad, Båstad, Helsingborg ända till Malmö trots kraftig motvind.

På söndagseftermiddagen kom jag fram till några vänner i Malmö och fick ta en varm dusch och en skön säng att sova i. Musklerna värkte i benen men det kändes ändå skönt att ha kommit en bra bit på vägen. Jag kände mig stark och såg fram emot följande veckas strapatser.

Vecka två

Måndag: Jag cyklar till Samhalls regionskontor där jag bestämt att träffa regionchefen Tomas och efter ett trevligt samtal börjar vi planera veckan med Samhall. Jag besöker Samhalltvätteriet som är det största Samhalltvätteriet i landet. Trelleborg skickar också en del tvätt hit eftersom deras tvätteri är nerlagd över sommaren. Här träffar jag en massa härliga människor. de flesta trivs med jobbet säger de när jag frågar dem. En del har jobbat i många år på Samhall och andra är färskingar som jag själv.

Jag har en del erfarenhet från våra tvätterier i Göteborg så jag fokuserade mer på människorna som jobbar här gick runt och försökte få en liten stund med alla. Efter många fina möten tackar jag för mig och cyklar vidare mot Trelleborg som ligger inte långt från Malmö så det blir en behaglig och fin cykling.

Tisdag: Idag fick jag möta Benny 55, samordnare på städ på köpcentrum Valen i Trelleborg. Han och hans kollega visar mig runt och tar mig tillbaka till kontoret för lite kaffe o kakor. Benny har ett dansband som heter BENNIX och de har spelat in en låt om Samhall. jag fick en kopia. riktigt härlig låt måste jag säga.

Personalledare Fredrik kommer plötsligt. han har varit på möte och har skyndat sig tillbaka. Han vill nämligen ta en bild med mig för att visa sin mor. Hon såg alla avsnitt av Mot alla odds den första säsongen och han visste hur glad hon skulle bli av att få kortet. Jag ställer självklart upp.

Eftermiddan gick åt att cykla på sydkusten förbi Smygehuk (som är den sydligaste punkten i Sverige) där jag badade på en strand och gled mot Ystad med njutningfart. Jag gillar inte att påstå saker, men Trelleborg–Ystad är nog den vakraste kustlinjen i Sverige, i alla fall denna vecka.

Onsdag: På plats i Ystad. Jag glider in på Koppargatan 16 på snedden med cykelproblem. Framvagnsinställningen är rubbad och hela cykeln drar åt vänster. Det går att cykla några kilometer men det är otroligt jobbigt och det sliter dessutom mycket på cykeln. Den måste fixas innan färden ska fortsätta.

Men först tas jag emot av det vackra leendet Madelene som är personalledare och hon presenterar oss för Ystads främsta journalister. Efter intervjuer och fotografiering går vi ner för att prata med några medarbetare och dricka kaffe. Vi ska besöka Purus som gör golvbrunnar samt Länsförsäkringars lokaler som vi bemannar.

En timme senare står vi utanför Purus. Väl inne får jag träffa alla medarbetare som jobbar här inne. De är ganska många och alla har något att lära mig, mest om golvbrunnar men också om livet. Samordnaren på plats fyller år och det bjuds på tårta.

Det här besöket tar extra lång tid eftersom det är många medarbetare och jag känner att jag måste få tid att prata med alla. Jag börjar kommunicera med en dövstum tjej genom att skriva på ett block. Hon tecknar tillbaka och samordnaren översätter. Hon säger att hon trivs på Samhall säger och ler stort.

Purus interntidning dyker upp plötsligt från ingenstans. De vill ställa några frågor. Fan vilken kul dag, massa roliga människor! Efteråt bär det av till Länsförsäkringar. Även där får vi tårta eftersom för att mäklaren har gjort en bra affår.

Torsdag: Ska hålla föredrag i Kristianstad. Men jag känner mig väldigt nere och låg när jag vaknar och tänker jag att jag helst hade sluppit hålla föredrag. Men det första föredraget boostar mig vidare till andra och efter det andra föredraget så är det nästan som jag är laddad till max!

Personalledare Ulf säger att han inte har jobbat den dagen på 30 år pga Lövmarknaden, en årlig och tradiotionenlig marknad i Karlskrona dagen före midsommarafton, men att han i år ställde in detta på grund av mig. Wow, jag är helt överväldigad! Det är otroligt hur mycket energi man får tillbaska när man delar med sig av sina erfarenheter.

Se kommentarer