”Allwin och Samhall gör ett mycket bra jobb – ibland levererar de två gånger om dagen” — Elisabeth Ebot ansvarig volontär på Hallundakyrkan

Varje år kastas runt 75 miljoner kilo överbliven mat och osålda livsmedel från landets dagligvarubutiker. Samtidigt kämpar såväl kyrkor som lokala hjälporganisationer med att samla in mat till behövande. Allwins affärsidé går ut på att samla in matöverskott från livsmedelsbutiker för att sedan leverera det till utsatta människor runt om i samhället. Det är här Samhalls medarbetare har en viktig roll.

Hur mycket mat Samhall hämtar skiljer sig mycket mellan de olika butikerna. Medar- betarna vet ofta i förväg vilka butiker som brukar ha mycket att skänka – oftast där personalen är mindre stressad och ger sorteringen tid.

Hur mycket mat Samhall hämtar skiljer sig mycket mellan de olika butikerna. Medarbetarna vet ofta i förväg vilka butiker som brukar ha mycket att skänka – oftast där personalen är mindre stressad och ger sorteringen tid.

ABDIWAHAB FARAH, MEDAREBTARE PÅ SAMHALL Abdiwahab Farah gillar att köra bil i sitt arbete. Han berättar om hur noga han måste vara i tra ken och att det kan bli dyrt att glömma att spänna fast säkerhetsbältet. – Den lilla bilen är lättare att köra när det är långa köer, eftersom det är en automatbil. Den stora används oftare eftersom det oftast är väldigt mycket att frakta.

ABDIWAHAB FARAH, MEDARBETARE PÅ SAMHALL
Abdiwahab Farah gillar att köra bil i sitt arbete. Han berättar om hur noga han måste vara i trafiken och att det kan bli dyrt att glömma att spänna fast säkerhetsbältet. ”Den lilla bilen är lättare att köra när det är långa köer, eftersom det är en automatbil. Den stora används oftare eftersom det oftast är väldigt mycket att frakta.”

SAMARBETET MED SAMHALL, som utför själva mattransporterna, innebär att personer som tidigare stått utanför arbetsmarknaden nu ges möjlighet att gå från ett utanförskap till en arbetsgemenskap hos Allwin. Genom ett långsiktigt samarbete med Samhall växer nu företaget och etablerar sig i Stockholmsområdet.

”För att inte få ont i lederna när vi lyfter riktigt tunga backar brukar vi hjälpas åt, två och två”, säger Hussein Kolmie, medarbetare på Samhall.

”För att inte få ont i lederna när vi lyfter riktigt tunga backar brukar vi hjälpas åt, två och två”, säger Hussein Kolmie, medarbetare på Samhall.

— Avtalet med Samhall ger oss på Allwin en efterlängtad möjlighet att utföra vårt arbete i över 200 kommuner där Samhall är verksamma. Det finns nu inget hinder för att ansluta er butiker i hela Sverige och jobba med en standardlösning för re-distribution av matsvinn. Det har våra befintliga kunder efterfrågat i många år. Vi hanterar nu över 1 000 ton mat per år — drömmen och visionen har blivit verklighet, säger Simon Eisner, vd på Allwin. Samhall kör numera Allwins alla uppdrag i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Maten som levereras av Samhalls medarbetare sorteras och läggs upp, för att sedan delas ut till alla de behövande som kommer dagligen.

Maten som levereras av Samhalls medarbetare sorteras och läggs upp, för att sedan delas ut till alla de behövande som kommer dagligen.

HUSSEIN KOLMIE MEDARBETARE PÅ SAMHALL Hussein Kolmie har varit på Samhall i över tio år. Han har tidigare arbetat som snickare och har nyligen börjat jobbet som hämtare för Allwin.

HUSSEIN KOLMIE MEDARBETARE PÅ SAMHALL
Hussein Kolmie har varit på Samhall i över tio år. Han har tidigare arbetat som snickare och har nyligen börjat jobbet som hämtare för Allwin.

Läs mer om Allwin på deras hemsida.