Stenrik och givmild som få
- 13 februari, 2018
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration
Han är inte bara en av världens rikaste. Han är också världsbäst på filantropi. Tillsammans med hustrun Melinda har superentreprenören och Microsoftgrundaren Bill Gates skapat världens största privata välgörenhetsorganisation, med utrotning av polio som ett av många mål.
- 13 februari, 2018
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration

Ingen har väl missat framgångssagan, hur superentreprenören Bill Gates 1975 tillsammans med Paul Allen grundade Microsoft. I takt med att persondatorerna klev in i våra liv såg Bill Gates till att operativsystem som Windows blev oumbärliga – och blev själv stenrik på kuppen.
Bill Gates är också en av få i världen som anser att den som har en riktigt stor förmögenhet även har ett ansvar att dela med sig. Han har de senaste åren därför bytt fokus från mjukvara till att skapa ett jämlikare samhälle där fler har chans att både överleva och ges möjlighet att hitta en väg ut ur fattigdom.
”Det handlar om mänsklig värdighet och jämlikhet. Om den gyllene regeln att alla liv har lika värde och att vi borde behandla människor som vi själva skulle vilja bli behandlade.”
– Det handlar om mänsklig värdighet och jämlikhet. Om den gyllene regeln att alla liv har lika värde och att vi borde behandla människor som vi själva skulle vilja bli behandlade, säger han.
Tillsammans med hustrun Melinda Gates har Bill Gates också beslutat att skänka 95 procent av sin förmögenhet till den egna stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation, som grundades år 2000. Huvudsakligen satsas pengar på att förbättra hälsan och rädda liv i utvecklingsvärlden genom att utrota polio, bekämpa malaria och se till att fler barn får tillgång till vaccinationsprogram.
Kanske kan Bill Gates filantropiska syn på världsförbättring liknas vid hackerns tro på att alla problem kan lösas, bara buggarna fixas och koden skrivs om – även världsliga superbuggar som hot mot hälsa och klimat. Men verktygen har bytts ut. Den energi han tidigare lade på att erövra våra digitala skrivbord använder han i stället till att med ny teknik och vetenskap förbättra världen.
– Jag älskade mitt Microsoft; det förberedde mig för det jag gör nu. På samma sätt som jag fick vara en del av pc- och internetrevolutionen ser jag nu antalet fall av barnadödlighet minska. Jag jobbar väldigt många timmar och försöker lära mig så mycket som möjligt om dessa saker, fortsätter Bill Gates.
Själv försökte han initialt ändra världsordningen genom att ta datorer till Afrika, något han i efterhand insåg var naivt. De platser han ville förändra allra mest hade inte ens el att driva datorerna. Slutsatsen blev att prioriteringsordningen måste se annorlunda ut.
”Även om jag fortfarande var övertygad om det digitalas makt att förändra toppade det inte listan.”
– Även om jag fortfarande var övertygad om det digitalas makt att förändra toppade det inte listan. Det var en riktig ögonöppnare.
I stället valde han att fokusera på andra systemfel, framför allt barnadödlighet. Kampen mot polio är ett tydligt exempel på hur han valt att arbeta. Tillsammans med WHO, Unicef, Rotary International och CDC (US Centers for Disease Control and Prevention) driver Bill & Melinda Gates Foundation GPEI (The Global Polio Eradiction Initiative) vars syfte är att helt utrota sjukdomen, som kan leda till död, förlamning och livslång funktionsnedsättning. För 30 år sedan fanns polio i 125 länder och dagligen drabbades 1 000 barn. Tack vare GPEI har mer än tre miljarder barn vaccinerats och förekomsten av polio har minskat med 99 procent. Utmaningen som återstår är att nå den sista procenten, som finns i Nigeria, Pakistan och Afghanistan.
Bill & Melinda Gates Foundation kämpar också på bred front för att ge världens fattigaste kvinnor möjlighet att förbättra sin livssituation.
– När en mamma kan välja hur många barn hon vill ha blir barnen friskare, får bättre mat, ökad mental förmåga och föräldrarna har mer tid och pengar att spendera på varje barns hälsa och skolgång. Det är så familjer och länder tar sig ur fattigdom. Denna koppling mellan att rädda liv, ett lägre födelsetal och minskad fattigdom har varit Melindas och min viktigaste lärdom om global hälsa, säger Bill Gates.
Bill Gates story
1955
William Henry ”Bill” Gates III föds i Seattle i den nordamerikanska delstaten Washington och 13 år gammal börjar han på Lakeside School. Under lektionsblocken med datortid på en GE-dator (General Electric) för skolans elever sökte han och hittade buggar i systemen. Resten är historia.
1975
Två år tidigare hade Bill Gates börjat plugga matematik och datavetenskap på Harvard men hoppar av och startar företag tillsammans med den tidigare skolkamraten Paul Allen. Partnerskapet fick namnet Micro-Soft. Redan efter ett år släpptes bindestrecket och varumärkesnamnet blev Microsoft.
1987
Under 1987 släppte Microsoft sin första version av OS/2 till sina licenstillverkare. Några år senare, närmare bestämt 8 augusti 1989, introducerade Microsoft dess mest heltäckande kontorsprodukt, Microsoft Office. Sedan dess har Bill Gates funnits med på Forbes lista över världens rikaste.
2000
Bill Gates och hans fru Melinda slår samman tre olika privata stiftelser samt skänker aktier värderade till fem miljarder dollar. De grundar välgörenhetsorganisationen Bill & Melinda Gates Foundation, som
senare rankats som världens rikaste privata hjälporganisation.
2009
Tillsammans med affärsmannen och vännen Warren Buffet grundar Gates The Giving Pledge, där de och andra miljardärer lovar att ge minst hälften av sin förmögenhet till filantropisk verksamhet. I maj 2017 hade organisationen 170 givare från 21 länder som lovat att ge bort stora delar av sin förmögenhet.
2017
Bill och Melinda Gates belönas bland annat med Padma Bhushan – en av Indiens finaste utmärkelser — The Presidental Medal of Freedom (från Barack Obama) och den franska Hederslegionens utmärkelse för deras arbete att göra världen till en bättre plats för alla.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här