Vårt sätt att se på mat förändras
- 6 september, 2018
- 1 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet, Inspiration
Jordens befolkning växer och vi kan behöva förändra vår syn på mat: varifrån den kommer, hur den blir till – och hur länge den går att förvara i kylskåpet.
- 6 september, 2018
- 1 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet, Inspiration

1. Vertikal inomhusodling
Närodlat går mot härodlat även i storstäderna. Genom att odla på höjden kan växter och grönsaker växa inomhus – utan vare sig jord eller solljus. I stället används led-lampor och hydroponiska odlingssystem, vilket innebär att man sår direkt i vatten och växtnäring. Urbana inomhusfarmar har sedan ett par år tagit marknadsandelar inom livsmedelsbranschen bland annat i Holland, USA och Japan. Startuppföretaget Grönska Stadsodling var först ut i Sverige med att leverera vertikalodlade mikroblad och örter till både finkrogar och mataffärer. Målet är att få fler att odla direkt på försäljningsstället och på så vis minska på livsmedelstransporter och utsläpp. Förra året inledde Ica ett odlingssamarbete med foodtech-företaget Urban Oasis, för att kunna erbjuda närodlat med hjälp av hydroponisk inomhusodling.
2. Labbprotein
Allt fler plantbaserade proteiner har poppat upp de senaste åren och hälsofördelarna med att dra ner på sin köttkonsumtion är flera. Dessutom bidrar världens köttproduktion till drygt 15 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Men för dem som inte helt vill gå över till vegetariskt kan labbodlat protein, som smakar, doftar och har samma textur som kött, kanske bli en framtida lösning. Med hjälp av vävnadsteknik och syntetisk biologi kan odlat kött bli en realitet i charkdiskarna inom ett par år. Forskning om så kallat in vitro-kött, som odlas med stamceller från levande djur, är på gång i Holland och USA. Labbodling skulle också kunna minska risken för utfiskning av världshaven. I Kalifornien har världens första labbodlade fisk tagits fram. Celler från levande fiskar får växa i en bioreaktor till former som påminner om riktiga fiskfiléer.
3. Ätbara förpackningar
Källsortering är en självklarhet för de flesta, men tänk om en förpackning kunde förstöra sig själv när innehållet är förbrukat? Eller om vi skulle kunna äta upp vår vattenflaska när vi har druckit ur den? I framtiden kommer förmodligen allt fler förpackningar vara både ätbara och självförstörande. Vattenbehållaren Ohoo, som tagits fram av ett brittiskt innovationsföretag, går redan att tugga i sig utan problem. Genom att bita i det gummiliknande skalet, som är gjort av alger, gör du hål i det och kan sedan välja att bara dricka vattnet eller äta upp hela vattenbubblan. Tanken är att den ätbara vattenbehållaren ska användas vid evenemang som musikfestivaler för att minska på mängden sopor, men också vid tillfällen när det är viktigt att snabbt få i sig vätska utan att tappa tid, exempelvis vid maratonlopp.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här