"Vår personal med funktionsnedsättning ger oss ett mervärde"
- 10 december, 2013
- 3 min läsning
- Taggar Betydelsen av ett jobb, Inspiration
AQ Segerström & Svensson i Eskilstuna ser bara möjligheter med att anställa människor med funktionsnedsättning. Det ger hög arbetsmoral och högt kvalitetsresultat, menar produktionschefen Richard Miles. Det var bland annat den här inställningen som nyligen gav dem Visa vägen-priset som årets arbetsgivare 2013.
- 10 december, 2013
- 3 min läsning
- Taggar Betydelsen av ett jobb, Inspiration

Det första man ser när man kliver in på AQ Segerström & Svenssons anläggning i Eskilstuna är ett diplom på väggen och en prispokal på receptionsdisken. Utmärkelserna gäller Visa vägen-priset och företaget blev först regionsvinnare i Svealand och sedan kammade man hem det stora priset som årets arbetsgivare vid Visa vägen-galan 2013.
– Det kändes ganska så fantastiskt och otroligt, säger produktionschefen Richard Miles med ett skratt.
Jobbar inte för att vinna priser
Men på AQ Segerström & Svensson jobbar man inte för att vinna priser.
– Vi kände inte ens till Visa vägen. Vår filosofi med att jobba med funktionsnedsatta bygger på att det ger ett mervärde, svårare än så är det inte. En av våra medarbetare, som varit med länge, sa att hon aldrig varit så stolt som när vi med blommor, godis och tårta firade att vi vunnit. Det var nog heller ingen av medarbetarna som kände till priset innan, men nu gör de det, berättar Richard stolt.
Kändes overkligt att vinna
Tillbaka till Visa vägen-galan. Redan när juryordföranden Mats Agurén läste upp vinnarnomineringen visste Richard Miles och kollegan Pierre Häll att de hade vunnit.
– Vi förstod då att vi vunnit, men när vi kom upp på scenen kändes det overkligt, man befann sig i chocktillstånd. Hela publiken tittade på oss, varför kollar de på oss, liksom, minns Richard.
I samband med att moderatorn Carin Hjulström intervjuade Richard och Pierre passade även Richard på att leverera kvällens kanske bästa kommentar. Hjulström undrade vilken typ av funktionsnedsättning hans medarbetare har.
– Vi brukar inte fråga om det, svarade Richard Miles vilket gav en spontan applåd från publiken. Svaret speglar också hur positivt företaget ser på människor med funktionsnedsättning.
Att se kompetens istället för nedsättning
En av medarbetarna idag är döv, vilket såklart kan ställa till med en del problem på en arbetsplats där kommunikation är viktigt. Men det är inget problem på den delen av arbetsplatsen. Med handskrivna lappar och spontan teckenspråksutbildning flyter arbetet på fint.
”Det spelar ingen roll för oss vilken nedsättning man har. Jobbet är detsamma.”
–Det är bland annat det jag menar med att vi har möjligheten att anställa människor med funktionsnedsättning. För oss är det inget konstigt. Det spelar ingen roll för oss vilken nedsättning man har. Jobbet är detsamma, man måste exempelvis inte kunna höra för att arbeta här, säger Richard.
För på AQ Segerström & Svensson tittar man inte på hinder, man ser funktion. En eventuell funktionsnedsättning är inte det centrala – här tittar man på vad individen kan, vad den har för specifik talang.
– Här har vi stor hjälp av Samhall som är ambitiösa och duktiga på att matcha rätt medarbetare till rätt plats.
”Samhall förstår vårt behov”
Samarbetet med Samhall inleddes med ett städbehov som sedan övergick till ett behov av produktionspersonal. Då bestämde ledningsgruppen att hälften av bemanningstjänsterna ska utgöras av personal med funktionsnedsättning. Idag är siffran 27 personer men målet är att komma upp i 50 personer.
– Vi får mycket bra service av Samhall, de förstår vårt behov och vet vad vi behöver och vet hur det är att jobba på Segerström, menar Richard.
Går emot vad rehabilitering ”bör vara”
Varför tror då Richard att de vann Visa vägen-priset? Han menar att arbetsmiljön på AQ Segerström & Svensson motsäger vad rehabilitering ”bör vara”. Högt ljud och stress varvas med disciplin, miljön borde inte vara lämplig. Åtminstone inte i teorin.
– Kan man lyckas med det här så kan man lyckas var som helst. Jag tror att det var en av de avgörande faktorerna till att vi vann.
Hög arbetsmoral ger högt kvalitetsresultat
Richard Miles är förvånad att inte fler företag tar chansen att anställa människor med funktionsnedsättning.
– När dörren in på arbetsmarknaden äntligen öppnas för dem får de en fantastisk arbetsmoral och en rejäl motivation och ett ansvarstagande som inte alla har. När de får möjligheten ger de järnet och det värderar jag högt. Det ger ett stort mervärde för oss som företag, säger Richard och exemplifierar med Heshmat, en man som gått från utanförskap till fast anställning vid en av företagets mest affärskritiska stationer på AQ, via Samhall.
Fördomarna stämmer inte
Ett annat exempel på mervärdet är den stora noggrannheten som följer när man har anställda med funktionsnedsättning. Endast tre procent av de fåtal reklamationer företaget får in orsakas av arbetsstyrkan som har en funktionsnedsättning.
– Det talar sitt tydliga språk, kvalitetsresultatet blir bra minst sagt. Det finns många fördomar om människor från Samhall, men vi bevisar att det inte stämmer, konstaterar Richard Miles.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här