Uppdrag: en bättre värld
- 29 januari, 2018
- 4 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet
Houdinis vd Eva Karlsson har en tydlig vision – att skapa kläder som likt naturen själv är en del av ett miljösmart kretslopp. En vinnande idé som stöttas både av de allt fler kunderna och omsättningssiffrorna.
- 29 januari, 2018
- 4 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet

I Houdini Sportwears lokaler i Finnboda hamn i Nacka samsas ny teknik med inredning köpt på andrahandsmarknaden. Att återanvända är en viktig del i det cirkulära tänkande som genomsyrar allt som produceras på de tre våningsplanen.
— Alla här jobbar med hållbarhet. Gör man inte det gör man inte sitt jobb, säger Eva Karlsson och ger som exempel ett val mellan två material.
— Det ena är dyrt men tillverkat av återvunnen fiber och går att återvinna igen. Det andra har samma känsla och egenskaper, är billigare men går inte att återvinna.
”För oss handlar det alltid om att kompromisslöst göra den bästa och mest hållbara produkten.”
I ett annat företag skulle kanske hållbarhetschefen kunna propagera för det hållbara alternativet medan inköparen har i uppdrag att skapa högsta möjliga marginal.
— För oss handlar det alltid om att kompromisslöst göra den bästa och mest hållbara produkten.
2001 var Houdini en liten uppstickare i segmentet kläder för aktiva klättrare och skidåkare, med en omsättning på runt miljonen. Som nyutnämnd vd såg Eva Karlsson ett bra embryo till något mycket större. Under hennes ledning skulle kläderna inte bara vara funktionella, utan de skulle också visa hur smart design kan bidra till en mer hållbar textilindustri.
Sedan dess har Houdini arbetat med att ta fram nya material som, utan att ge avkall på kvalitet, tillverkas av en allt högre andel återvunnen fiber och av förnybara och biologiskt nedbrytbara material. I dag ligger omsättningen på 150 miljoner och kunderna finns över hela världen, med Skandinavien, Tyskland och Japan som största marknader.
— Vi kör hårt och i dag är även våra kunder delaktiga i resan mot mer hållbar produktion. De kan hyra sina produkter i stället för att köpa, vilket är både smart och resurseffektivt. I våra egna butiker går det också att både återvinna eller köpa och sälja kläder secondhand, säger hon.

Ålder: 48 år.
Bor: Saltsjö-Boo utanför Stockholm.
Familj: Sambo Micke, barnen Elliot, 10 och Signe, 5. Och kaninen Mimmi.
Yrke: Visionär och vd för Houdini Sportswear.
Aktuell: Prisades i oktober av Pontus Schultz stiftelse för sitt arbete för ett mänskligare näringsliv.
Om utmärkelsen: ”Vi är oerhört stolta. Näringsliv handlar ju om livsnäring, om att på jobbet kunna få näring i sitt liv och inte bara till plånboken. Så tänker vi här och det är fantastiskt om det vi gör också kan inspirera andra branscher.”
Inspireras av: Personer som Elon Musk som har mod att starta ett helt nytt bilmärke när hela bilindustrin går på knä. ”Jag inspireras sjukt mycket av personer som brinner för olika saker, som ställer krav och kör på. Den norske friluftsguiden och ekosofen Nils Faarlund är en förebild. Hoppas att jag är lika extremt principfast och galet nyfiken i 80-årsåldern som han.”
Att tänja gränser och ifrågasätta gamla lösningar har blivit en del av värdegrunden. Liksom att inspirera andra i branschen att följa med på samma resa.
— Praxis i branschen är exklusivitet. Vi har valt att vara transparenta. När vi utvecklat en ny produkt av helt förnybar fiber är det vår policy att göra det möjligt för andra i branschen att köpa samma material, fortsätter Eva Karlsson.
Trots att de flesta i dag är medvetna om vilken negativ inverkan de kläder vi bär har på vår planet är det fortfarande i princip gratis att skapa sopor. Och att ta fram mer cirkulära och miljösmarta lösningar är ännu dyrt. Det kommer ändras och när det sker har Houdini redan en affärsmodell med långt bättre lönsamhet än andra, menar hon.
Varifrån får du din drivkraft?
— Min moraliska kompass ger mig mod att fortsätta och att ge järnet, som vi säger här. Det finns massvis som är komplext och som vi måste ta oss an, men med sunt förnuft villar vi inte bort oss. Allt handlar ju om att vara lika smart som naturen och använda jordens resurser väl.
Mångfald, är det också viktigt?
— Vi har äntligen lyckats uppnå en balans så att vi är lika många män som kvinnor i teamet. Detta speglas även i vår styrelse och vi har sedan länge ett fint åldersspann både där och i teamet. Vi har dock en viktig mångfaldsutmaning, något vi delar med hela friluftsbranschen, att ta tag i. En fråga vi ständigt måste fortsätta arbeta med är hur vi som varumärke och arbetsgivare blir intressanta, relevanta och tydliga i vår vilja att inkludera alla, oavsett etnisk bakgrund, geografiskt ursprung eller funktionsnedsättning.
Houdini Sportswear
Grundades av Lotta Giornofelice 1993. Affärsidén är att tillverka miljösmarta sport- och fritidsplagg utan att ge avkall på funktion. 2006 gjorde företaget en stor hållbarhetsomställning och lanserade i samband med det ett kretsloppstänkande. I dag är 44 procent av produkterna tillverkade av återvunnen fiber, 67 procent är återvinningsbara och 22 procent är tillverkade av förnybara och biologiskt nedbrytbara material. Houdini har en hyrmodell för skalkläder, reparationsservice och secondhandförsäljning för att förlänga plaggens livslängd samt återvinningsboxar hos återförsäljare. Samtidigt fasas fluorkarboner ut ur samtliga plagg. Houdini har även lanserat gröna butiker och utvecklade som pionjär skalplagg med en cirkulär produktlivscykel. Tillsammans med Albaeco genomför de en pilotstudie av företagets miljöbelastning ur ett holistiskt miljöperspektiv utifrån Planetary Boundaries-modellen baserad på internationell forskning. Eva Karlsson har varit vd sedan 2001.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här