Socialt ansvarstagande innebär fördelar
- 19 november, 2012
- 3 min läsning
ISO 26000. 500 experter, 99 stater och 40 internationella organisationer var med och tog fram den nya globala ISO-standarden för socialt ansvarstagande. Att jobba med socialt ansvarstagande kan innebära fördelar vid rekrytering, upphandlingar och pr-arbete.
- 19 november, 2012
- 3 min läsning

I kortform
ISO 26000 är en internationell standard för socialt ansvarstagande. Standarden baseras på sju grundläggande principer som tillsammans definierar begreppet socialt ansvarstagande. Enkelt uttryckt beskriver ISO 26000 vad företag och organisationer kan göra för att bidra till en hållbar framtid.
Det yttersta målet med den nya standarden är att alla, även företag och organisationer, ska förändra sitt beteende för att bidra till en hållbar utveckling så att vi får en sund planet att leva på och en mänsklighet med god livskvalitet. Det menar Bengt Rydstedt, projektledare på Swedish Standards Institute, SIS, som var med i arbetet med att ta fram ISO 26000, en standard för socialt ansvarstagande. SIS är en del i ett globalt maskineri som tar fram standarder för allt möjligt: Att gaspedalen alltid sitter på höger sida i en bil eller att kaffefiltret har en viss storlek. De tar även fram standarder på miljö- och CSR-området och ISO 26000 är ett av de senaste och största exemplen på det.
– Standarden är omfattande och innebär ett nytt sätt att tänka. Den sträcker sig från miljöansvar till bolagsstyrning, jämställdhet, mångfald och mycket annat. Den baseras på sju grundprinciper: transparens, respekt för mänskliga rättigheter, respekt för intressenterna och så vidare, berättar Bengt Rydstedt.
Företag och organisationer som vill jobba enligt ISO 26000 kan köpa standarden för ungefär en tusenlapp. Att sedan implementera den i verksamheten är desto mer omfattande och kan kräva stöd från konsulter och rådgivare. Samtidigt är det en vägledande standard, inte en bindande kravstandard, vilket gör att företagen kan skynda långsamt och börja med de delar som känns mest relevanta.
– De sju grundprinciperna är obligatoriska, de kan man inte ducka för. I övrigt handlar det mycket om att försöka föra in socialt ansvarstagande i hela företagets verksamhet.
Biluthyrningsfirman Hertz var tidiga med att börja jobba med ISO 26000, de snappade upp den redan när det bara fanns ett utkast.
– Vår marknadschef hörde talas om den och tyckte att den lät intressant, berättar Nicklas Steorn, hållbarhetssamordnare på Hertz.
Inte minst var ISO 26000 intressant ur upphandlingssynpunkt. Hertz största kunder finns inom offentlig verksamhet, och de krav som ställs vid upphandlingar gör att leverantörerna måste kunna visa ett gott hållbarhetsarbete och socialt ansvarstagande.
– För oss har arbetet med ISO 26000 inneburit flera konkreta saker. Den tydligaste är kanske hur vi har börjat lyssna på alla våra intressenter. Vi samlar ägare, kunder, medarbetare, frivilligorganisationer och leverantörer fysiskt för att kunna förstå hur de vill att vi ska jobba och vilka frågor som är viktiga för dem. Vi anordnar en fysisk träff en gång om året och tar in deras synpunkter, säger Nicklas Steorn.
Hertz håller också på att ta fram en uppförandekod för externt bruk och en för internt, vilket de tidigare saknat.
– Vi har jobbat med miljö och hållbarhet länge, så för oss handlar det mycket om att hitta de gap som ändå kan finnas kvar, områden vi inte hunnit börja jobba med ännu, säger Nicklas Steorn.
Han saknar en certifieringsmöjlighet för standarden och tycker att det hade varit bra om man kunde få en ISO 26000-stämpel. Men eftersom Hertz hållbarhetsrapporterar enligt Global Reporting Initiatives verktyg (GRI) kan de där berätta om det arbete som görs enligt ISO 26000 och andra ISO-standarder. De har också, i arbetet kring den nya standarden, hittat flera nya affärsmöjligheter.
– Vi har börjat hyra ut bilar till hund-ägare, som tidigare varit bannlysta från den svenska hyrbilsmarknaden. Vi har börjat med bilar som är handikappanpassade, och funderar nu mycket kring hur kommuner och organisationer kan använda exempelvis samåkningstjänster och bilpooler för att dra ner på inköp av nya bilar.
Det svåraste med ISO 26000 är att få ihop standarden med de ekonomiska systemen, anser Nicklas Steorn.
– Ekonomerna räknar enligt sina modeller som har funnits i tusentals år. Det är som en egen värld. CSR-synsättet är nytt i jämförelse, men det positiva är att det nu börjar pratas om socialt ansvarstagande även från ekonomhåll. Klas Eklund, Stefan Fölster och andra tar upp det här nu och de verkar ha förstått att det inte kommer att gå att särskilja ekonomisk vinning från hållbarhet och socialt ansvarstagande i framtiden.
Tre frågor om ISO 26000
Vad är ISO 26000?
En standard framtagen av bland andra SIS, Swedish Standards Institute. ISO 26000 är en vägledande standard som innehåller ramverk och principer för alla som vill jobba med socialt ansvarstagande.
Vem kan använda den?
Alla företag och organisationer kan jobba enligt ISO 26000, såväl privat som offentlig och ideell verksamhet. Det kostar drygt tusen kronor att köpa standarden från SIS. Sedan tillkommer ofta kostnader under implementeringsfasen på grund av rådgivning och konsulthjälp.
Vilka fördelar kan det innebära att använda ISO 26000?
Pr-mässiga , de aktiviteter ni gör för att anpassa verksamheten till ISO 26000 kan bli omskrivna. Det är bra vid rekrytering att kunna visa upp ett företag som inte bara bryr sig om att tjäna pengar. Det kan vara en fördel vid offentliga upphandlingar – och ni kanske hittar nya affärsmöjligheter när ni betraktar affärer ur nya perspektiv.
Text: Peter Hammarbäck
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här