"Småföretagen växer och det är där vi ser framtidens jobb"
- 28 april, 2014
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration
Måndagen den 28 april arrangerade Samhall ett seminarium på temat ”Småföretagen – Sveriges framtid?”. Under seminariet, som gästades av över 100 personer, fick åhörarna lyssna till tips och goda exempel på hur småföretagen visar vägen och kan skapa nya jobb för personer med funktionsnedsättning.
- 28 april, 2014
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration

Seminariet inleddes med att moderatorn Kattis Ahlström, generalsekreterare på BRIS, hälsade välkommen och talade om vikten av mänskliga möten för att motverka negativa attityder och främja mångfald. Hon menade att förändringar visst går att göra. Man kan alltid hitta lösningar utifrån vad som går att göra om man bortser från det som inte går att göra.
Anna-Lena Bohm: ”Vi måste bli bättre på att se potential”
Därefter introducerades Svenskt Näringslivs vice ordförande Anna-Lena Bohm, som engagerat talade om hur talanger skapas och att vi måste bli bättre på att se potential i människor. På så sätt kan vi undvika felrekryteringar och bättre matcha personer utifrån deras kompetens. Bohm tog sin egen bakgrund som tävlingssimmare som exempel. Att någon såg henne, trodde på henne och satsade på henne skapade helt nya möjligheter.
Har du koll?
Intervju med Anna-Lena: ”Småföretagen bäst på nya jobb”
Sedan följde dagens första filmvisning. Lenanders grafiska AB vann Visa vägen-priset för årets arbetsgivare i Götaland förra året. I en kort film berättade de om hur de gjorde för att öka sina marknadsandelar genom att öppna dörren för fler.
Li Jansson: ”Det är de små företagen som lyfter arbetsmarknaden”
Efter filmen bereddes plats på scenen för Li Jansson, nationalekonom från Almega. Hon visade statistik som tydligt visade att det är de små företagen som lyfter arbetsmarknaden och hur ett bra lokalt företagsklimat kan påverka antalet jobb. Jansson visade också en undersökning från Statskontoret, vilken visade på att företag med relativt få anställda (under 19) är mest benägna att anställa genom subventionerade anställningar. Samma undersökning visade också att kompetensen ofta är viktigare än hur stort det ekonomiska stödet är.
Jansson avslutade med att understryka att det är de snabbväxande, små och unga företagen som är bäst på att bryta utanförskap för ”svaga grupper” på arbetsmarknaden. Hon menade att vägen mot en bredare arbetsmarknad går genom att hjälpa småföretagen, hitta smartare stödsystem och i att förbättra matchningen på arbetsmarknaden.
Lisa Lindström: ”Inte är svårare att leda en arbetsplats med mångfald”
Sedan välkomnades Lisa Lindström, vd på företaget Doberman, upp på scenen. Hon uttryckte sin oro för ett samhälle där man bara rekryterar personer med samma bakgrund och erfarenheter som sig själv. Hon har bestämt sig för att försöka bli bättre på att ta vara på människors talanger och olikheter i vardagen. Lindström menade att det viktigaste när hon rekryterar är att personerna har förmågan att lära sig
– Det är inte är svårare att leda en arbetsplats med en mångfald bland medarbetarna. För mig är det ingen skillnad att leda en arbetsplats där någon bara kan jobba 80% p.g.a. att hen är småbarnsförälder eller om någon kan jobba 80% p.g.a. en funktionsnedsättning. Så för att öka mångfalden tycker jag att du skall bestämma dig, prototypa och utvärdera, avlutade Lisa Lindström.
Har du koll?
Intervju med Lisa: ”Så skapar vi en drömarbetsplats”
Dagens andra film handlade även den om en Visa vägen-vinnare. Tegsnässkidan berättade om vad priset betytt för dem samt hur de arbetat med att öppna upp sin arbetsplats.
Två personer som gör skillnad
Nästa punkt på schemat var ett samtal mellan två goda exempel på arbetsmarknaden. Det var mellan Anna Gullstrand, vd på webbyrån Fröjd, samt Henrik Svensson, vd på Sweprod. Två personer som visat att man kan göra skillnad med ett stort engagemang.
Anna Gullstrand har nu bestämt sig för att bredda sitt aktiva jämställdhetsarbete. Fler måste få möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Hon menade att om Fröjd ska bli framtidens webbyrå så måste de arbeta tydligare med mångfaldsfrågorna, inte bara det ekonomiska resultatet.
Henrik Svensson delade med sig av erfarenheter från sitt stora samarbete med Samhall och hur de använt sig av Samhall som både tillväxtfaktor och som marknadsföringsargument. Som tidigare vinnare av Visa vägen-priset och som jurymedlem 2014 tillkännagav också Henrik nomineringen till årets Visa vägen-pris.
Monica Lingegård: ”Småföretagen växer och det är där vi ser framtidens jobb”
Efter det var det dags för Samhalls vd, Monica Lingegård, att gå upp på scenen. Monica tog vid där de tidigare talarna slutat och framhöll att småföretagen växer och att det är där vi ser framtidens jobb. Hon problematiserade sedan över vilka hinder som kan finnas för arbetsgivare som vill jobba med mångfald. Oavsett vilka dessa är så gör Samhall allt för att ta sig förbi de hinder som finns. Lingegård lyfte också ett antal punkter om vad som behövs för att öppna upp och stärka svensk arbetsmarknad, vilka innefattade såväl mer utbildning som att begränsa risker för arbetsgivare. Hon berättade också att Samhall under 2014 kommer att lansera ett nytt verktyg vid rekrytering samt att Samhall inte kan göra allt, men betydligt mer för att möte småföretagarnas behov. Hon avslutade sedan med att presentera en film med arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.
Svantesson delade under ett par minuter med sig av varför hon tycker att det är viktigt med en bredare arbetsmarknad, samt om sina erfarenheter av företag som tagit socialt ansvar.
Efter arbetsmarknadsministerns ord tackade moderatorn Kattis Ahlström för det visade intresset samt påannonserade reklamfilmen ”Vi är Samhall”. Efter filmens slut skiljdes deltagarna åt, fyllda av energi och goda exempel att ta med sig hem till sitt eget arbete.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här