Samhall Lyssna på innehållet

Slåss för jobben

Han är både folklig, friherre och miljardär. Industriledaren Carl Bennet vet också värdet i att kunna gallra betor och tror stenhårt på utbildning. Arbetslöshet berör honom djupt och hans senaste mission är att med lärlingsjobb få unga och nyanlända i arbete – en lösning som fått regeringen att lyssna.

Carl Bennet anländer till vårt möte med privatchaufför. Lite försenad. Men bilresan från Göteborg till Stockholm har använts väl och han ler nöjt när han kliver ur och hälsar. Bakom leendet finns ett positivt besked från arbetsmarknadsministern. Nu kan förhandlingarna börja med arbetsmarknadens parter.

– Tänk bara, här finns en potential utan dess like! Lärlingsjobb kan sätta tusentals arbetslösa ungdomar i arbete och integrera nyanlända på arbetsmarknaden, säger han och tar ett fast grepp om både rock och portfölj i blåsten på Klarabergsviadukten.

Det är min övertygelse att utbildning är det som tar människor ur fattigdom.

Carl Bennet

Lärlingsjobb enligt tysk modell är en hjärtefråga, så självklart är han nöjd när han fått med regeringen på samma spår, men mer om det ­senare. Först lite om Carl Bennet själv. Under åren i näringslivets rampljus har han beskrivits både som turbokapitalist med hårda nypor och som den röda friherren med hjärtat i socialdemokratin. Känner han igen sig i beskrivningen?

– Kapitalist blir jag självklart eftersom jag är med och utvecklar företag som skapar värde för många fler än jag själv. Turbo är att det måste gå undan. Turbokapitalist är ju en lite fräsig benämning … själv vill jag hellre se mig som en lagspelare som ser till att det inte bara är jag som bestämmer, men det är klart att jag vill se resultat.

Att han skulle vara socialdemokratins favoritkapitalist stämmer väl inte riktigt heller.

– Jag har ju kontakt över hela den politiska linjen. Att jag kallats för den röde friherren är nog för att jag tycker att det man gör i näringslivet ska komma alla till del. Jag tror på en klok fördelningspolitik.

För att vara rankad som Sveriges 14:e rikaste och dessutom adlig är det slående hur vanlig Carl Bennet faktiskt upplevs. Kanske är det den mjuka Helsingborgsdialekten eller det faktum att han är lika svag för de framdukade wienerbröden som vem som helst. Visst är han präglad av sin barndom, även om han inte ser någon särskild fördel i att vara friherre. Inte har det varit någon nackdel heller. Men att tro att det skulle ge en särskild position – det vore ett misstag, anser han. Viktigare för hans livssyn har varit att växa upp på landet.

– Är man uppvuxen på en gård lär man sig arbeta och man lär sig att alla anställda behövs. Jag har själv kört traktor, gallrat betor och dragit mållor. Det har varit bra, ska du veta.

Kanske var det i arbetet på gården som lagspelaren Carl Bennet föddes – för det är så han återkommande beskriver sig själv. Och är man spelare i ett lag har man också, enligt Carl Bennet, ett ansvar för att det spel som pågår är bra även ur ett samhällsperspektiv. I den egna laguppställningen har han satsat mycket på hälsa. Det började med köpet av medicinteknikbolaget Getinge och senare även med delar av Lifco, där han genom det egna bolaget Carl Bennet AB (CBAB) också är huvudägare. Satsningen på sjukvård har varit ett smart affärsdrag. Vi blir allt äldre och i takt med att vi samlar på oss mer sjukdomar kommer vi behöva alltmer vård. Men, påpekar han, att framgångsrikt få utveckla och tillverka produkter som förbättrar vår hälsa är bra ur ett samhällsperspektiv och ett bra exempel på hållbart företagande.

– Att få jobba med hälsa gör att jag varje morgon vaknar upp och känner att jag gör nytta. Om man kan utveckla och sälja något som ger kundnytta och skapar en framtid för människor blir det hållbart. Men det ska inte bara vara hållbart här och nu. Det ska vara hållbart över tid, vilket betyder att man samtidigt måste ta hänsyn till den utveckling som sker i vår omvärld.

– Vinsten som skapas gör det möjligt att ­vidareutveckla verksamheten. Jag ser ingen motsats i att det samtidigt har gjort mig oberoende. Tvärtom ger det mig möjlighet att göra saker som befrämjar världen på olika sätt.

Han ser ingen konflikt i att tjäna pengar på vår hälsa. Snarare motsatsen.

Ett sätt att göra gott är det helt nystartade utbildningsprojektet i Indien som han initierat tillsammans med Marcus Wallenberg. Nio svenska företag med verksamhet i landet, varav fyra ingår i CBAB, satsar genom organisationen Pratham närmare 15 miljoner kronor under en treårsperiod för att få fler barn att gå i skolan.

– Det är min övertygelse att utbildning är det som tar människor ur fattigdom. Genom att involvera både barn, lärare och föräldrar jobbar vi för att 20 000 barn i 500 byar ska välja skolan i stället för barnarbete. För att detta inte bara ska bli ”nice talk” har vi engagerat en oberoende forskare på Handelshögskolan i Stockholm som i samarbete med MIT i Boston ska göra en utvärdering.

Carl Bennet

Ålder: 66 år.

 

Familj: Hustrun Nina och dottern Anna.

 

Bor: Långedrag utanför Göteborg, har sommarbostad utanför Sölvesborg och skogsgården Dragesholm i Svalöv, Skåne.

 

Gör: Industriman. Ägare och styrelse-ordförande Carl Bennet AB, som är huvudägare i medicinteknikbolaget Getinge AB, industri- och handelsbolaget Lifco AB och Elanders AB, som är verksamt inom supply chain, tryckeri & förpackning samt e-handel. 2016 omsatte koncernen 45 070 miljoner kronor och de har nu 28 000 anställda.

 

Uppvuxen: Född i Helsingborg, uppvuxen på Fjerrestadtorps gård i Vallåkra utanför Helsingborg.

 

Utbildning: Internatskola i Sigtuna, lantbruksutbildning, Handelshögskolan i Göteborg.

 

Karriär i korthet: Kockums, bland annat som säljare i Nordafrika och Mellanöstern. Electrolux, bland annat vd för storköksdivisionen i Alingsås. Getinge sedan 1989, först vd och delägare, sedan styrelseordförande och huvudägare. Senare vd i Elanders. I dag ägare av och vd för Carl Bennet AB, CBAB.

 

Andra uppdrag: Tidigare ordförande i Högskolan i Halmstad och ordförande för Göteborgs universitet. Även hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

 

Intressen: Familj, tennis, jakt och fotboll. Sponsrar både Halmstad BK och Skellefteå AIK.

Övriga företag engagerade i utbildningsprojektet i Indien är Autoliv, Ericsson, FAM, Saab och SKF.

Ungdomar är en kompetens att ta vara på.

Carl Bennet

I dag bor Carl Bennet i Göteborg. CBAB:s kontor har utsikt över Slottsskogen och ligger i lokaler som först byggdes till labb för Nobelpristagaren i medicin Arvid Carlsson. Men intresset för forskning och högre utbildning sitter inte bara i företagets väggar. Varje år stödjer CBAB olika forskningsprojekt med närmare 20 miljoner kronor.

– Det är viktigt att skapa kunskapsmiljöer och jag tror väldigt mycket på vetenskap på tvären. Hade världens problem kunnat lösas med ekvationer hade vi inte haft några problem. Det krävs något mer och där kommer humanismen och samhällsvetenskapen in. Vad jag vill åstadkomma? Jag stödjer inte bara områden där jag är verksam, men kan jag skapa förutsättningar för utveckling i områden där jag är verksam kan jag också bidra till att skapa bra förutsättningar för utbildning, forskning och jobb.

”Turbokapitalist är ju en fräsig benämning, men ser mig hellre som en lagspelare”, säger Carl Bennet.

Jobbskapande är viktigt. Att hålla arbetslösheten nere gynnar alla och att få bukt med arbetslösheten bland unga har särskilt engagerat honom.

– Ungdomar är en kompetens att ta vara på och att vara arbetslös är ingen bra start på livet. Det skapar en besvärlig situation både för den enskilde och för samhället.

Hans lösning heter lärlingsjobb, enligt tysk modell. Varje år går närmare 500 000 tyska ungdomar in i lärlingssystemet. Hälften har jobb på sin praktikplats direkt, redovisar han, och räknar om till svenska förhållanden. Även om vi bara skulle vara en tredjedel så bra som tyskarna skulle det innebär jobb för närmare 8 000 ungdomar årligen. Dessutom skulle kompetensförsörjningen vara tryggad.

Tänk, här finns en potential utan dess like! Lärlingsjobb kan sätta tusentals arbetslösa ungdomar i arbete och integrera nyanlända på arbetsmarknaden.

– Det här skulle också vara väldigt bra för nyanlända. I mitt system pluggar man halva ­tiden och jobbar halva, och får samma lön som en student lånar. Då lovar jag dig att SFI (Svenska för invandare) skulle klaras av på ett år i stället för sju. Vilken integration!

Det var just det här med lärlingsjobb för nyanlända som arbetsmarknadsministern nappade på under morgonens samtal i bilen till Stockholm.

– Jo, det är bekräftat. Nu ska det verkliga jobbet göras av arbetsmarknadens parter och uppgörelsen ska kopplas till kollektivavtalen så att det inte råder någon konflikt. Men lärlingsjobben för ungdomar är redan i gång. Fast det går för långsamt. Vi har i dag 200 ungdomar och 16 skolor engagerade och fler ska det bli.

Carl Bennets story

1951

Friherre Carl Reinhold Bennet, föds 19 augusti i Helsingborg. Pappa var godsägare och kapten i Skånska dragonregementets reserv.

 

1975

Börjar på Kockums finansavdelning i Malmö, blir ansvarig säljare för bland annat Nordafrika och Mellanöstern. Mötet med det fattiga men fascinerande Afrika är något han senare säger har präglat honom.

 

1976

Träffar blivande hustrun Nina på en middag på Vegeholm i Ängelholm. De gifter sig 1981 och får dottern Anna.

 

1980

Börjar på Electrolux där även hans blivande kompanjon Rune Andersson var anställd. Var under en tid vd för Electrolux Storkök i Alingsås.

 

1989

Köper tillsammans med Rune Andersson medicin- teknikföretaget Getinge från Electrolux. Blir vd för Getinge AB och stannar på posten fram till 1997. Grundar samma år Carl Bennet AB (CBAB) som i dag är huvudägare i Getinge, Lifco och Elanders.

 

1995

Getinge utökar sin verksamhet genom att köpa svenska Arjo som tillverkar olika typer av handikapphjälpmedel och lyftar samt hygiensystem för äldrevården.

 

1997

Carl Bennet lämnar posten som vd i Getinge och tar i stället över ordförandeklubban. Blir samma år huvudägare och ordförande i Elanders.

 

2001

Blir ledamot i gruvbolaget Bolidens styrelse, ett uppdrag han har fram till 2007. Tar också initiativet till ”Framtid för svensk industri” tillsammans med Metalls ordförande Göran Johnsson.

 

2006

Ordförande för Högskoleverket, en post han fick lämna när han 2007 utses till ny ordförande för Göteborgs universitet, en post han har fram till 2013 och som ytterligare fördjupar hans engagemang i utbildning och forskning.

 

2007

Getinge förvärvar Huntleigh Technology PLC. Samgåendet mellan Arjo och Huntleigh gör Getinge till en globalt ledande aktör inom medicin. Tidningen Affärsvärlden har året innan utsett honom till svenskt näringslivs tredje mäktigaste person.

 

2014

Leder projektet Attraktionskraft för hållbar tillväxt, med uppdrag att öka kunskapen om den snabba förändring Sverige står mitt i och hur vi fortsatt ska attrahera kompetens och kapital för fortsatt konkurrenskraft.

 

2017

Får ta emot utmärkelsen Årets Förebildsentreprenör för sitt långa och framgångsrika entreprenörskap och företagsbyggande. Priset delas ut av entreprenörsnätverket Founders Alliance.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

 • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
 • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
 • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
 • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se