Sanna Kallur: "Jag ska tillbaka till eliten"
- 30 april, 2013
- 2 min läsning
- Taggar Inspiration
De flesta hade kastat in handduken för länge sedan. Men år av smärtor, misslyckade comebackförsök och tårar har gjort henne än mer övertygad: Hon ska tillbaka till friidrottens världselit. Nu hemma i Falun har Sanna även hunnit med att besöka Samhall.
- 30 april, 2013
- 2 min läsning
- Taggar Inspiration

Vad är det som gör att idrottsstjärnor som Peter Forsberg och Sanna Kallur vägrar att inse det som på avstånd tycks alldeles uppenbart? Att kroppen säger nej, att den inte vill, inte längre klarar de påfrestningar som det innebär att pressa sig själv till gränsen för det möjliga. Kort sagt: att det är dags att klippa sig och skaffa ett jobb.
Sanna Kallur märker att det är snudd på provocerande att hon inte lägger av efter år av skadeelände.
– Det är något som sitter djupt rotat i Jante–sverige. Det blir lite pinsamt när jag försöker och försöker och inte lyckas. Folk tänker säkert: Fattar du inte att det inte kommer att funka? Jag tror det blir extra provocerande att jag är tjej, säger hon.
Att aldrig ge upp
Sanna Kallur påstår att hon inte för ett ögonblick har övervägt att kasta in handduken, trots att hon beskriver perioder av de senaste åren som ”nattsvarta” och att hon har ”brutit ihop och gråtit i timmar”.
Envisheten förenar henne med Massi Norberg, som har kämpat för att lära sig svenska, ta körkort och komma ut på arbetsmarknaden. På Samhall fick hon äntligen visa vad hon kunde. Sanna Kallur, på besök bland Samhalls medarbetare på Förlagssystem i Falun, möter andra utmaningar: att komma tillbaka till världseliten i friidrott efter fyra år fyllda av skador och operationer.
När Sanna – på hemmaplan i Falun – träffar Samhalls medarbetare på Förlagssystem så är det ingen som tvivlar på att hon kommer att lyckas. De har sett hennes kompromisslösa vilja på nära håll, timme efter timme, dag efter dag, i friidrottshallen på Lugnet.
– Det går framåt, men det tar tid. Det sa de i och för sig att det skulle göra. Men jag har dåligt tålamod. Jag vill att det ska gå snabbt. Men så tänker väl du också när du ska få bort de där prislapparna, säger Sanna Kallur.
– Ja, man vill ju hinna så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, säger Kurt Mårtensson. Han är en av 15 Samhallanställda som bemannar Förlagssystems returhanering. På sju veckor ska prislapparna på 150 000 böcker från Akademibokhandeln pillas bort för hand.
Samhall löser uppdragen
Streckkoder skannas in och böckerna placeras därefter på pall eller rätt hylla, där böckerna lagerläggs. Karolina Tervonen är personalledare och förklarar hur Samhall löser uppdrag i olika verksamheter.
– Det handlar om alltifrån städuppdrag på hamburgerkedjan Max till att tappa, korka, etikettera och packa Mackmyras whisky, eller som här när vi sköter både returhanteringen och tar hand om köket åt Förlagssystem, berättar hon
”Fler borde se till möjligheterna”
Innan Sanna Kallur lämnar Förlagssystem poserar hon glatt tillsammans med några av Samhalls medarbetare när de tar fram sina mobilkameror.
– Är det okej att jag lägger in bilden på min Facebooksida, undrar Massi Norberg, som i slutet av 80-talet kom till Sverige efter att ha flytt från kriget i Iran. Hon har haft sina egna utmaningar att övervinna. Först och främst att lära sig ett nytt språk.
– Jag är väldigt envis. Jag kämpade otroligt mycket med att lära mig språket och satt på biblioteket hela dagarna och slog upp ord i lexikon som jag inte förstod. Språket är ju nyckeln till att komma in i samhället, säger Massi som i dag talar perfekt svenska. Nästa utmaning var att ta sig in på arbetsmarknaden.
– Det har varit svårt. Det finns alltid människor som dömer utan att man har fått en chans. Men jag ger inte upp och på Samhall fanns det personalledare som trodde på mig. Fler arbetsgivare borde vara som Samhall, där man ser till möjligheterna i stället för hindren. Jag vill verkligen jobba och sedan jag fick chansen på Samhall för tre år sedan har jag inte varit sjukskriven en dag, berättar hon.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här