”Samhall nyckeln till vår framgång”
- 2 juni, 2015
- 3 min läsning
2007 hade Gotlandsföretaget sju anställda när man på prov tog in tre extra från Samhall i två månader. Fram tills i dag har Sweprod växt mer än tiofalt och över 50 personer från Samhall arbetar i produktionen.
- 2 juni, 2015
- 3 min läsning

Det Visbybaserade företaget Sweprod tillverkar skyltar och dekaler i alla dess former, exempelvis dekaler till bilar, instrumentpaneler och reklamskyltar. För tillfället pågår också en stor produktion av LED-skyltar till flygplatser som ska levereras till flygplatser runt om i världen. Förhoppningen är att samarbetet med Samhall ska få ytterligare ett uppsving i och med satsningen.
En av det 50-tal Samhallanställda som jobbar för Sweprod är 42-årige Roger Koskela. För dagen sitter han vid en borrmaskin och borrar skruvhål i de lister som ska hålla skyltarna på plats.
– Det här är ett varierande jobb i och med att jag har möjlighet att göra många olika saker. Tidigare jobbade jag inom städning, men det var mycket mer monotont och gjorde att jag ofta fick ont i ryggen, berättar han. Roger Koskela har ett helt yrkesliv som rörmokare bakom sig, men efter allvarliga förslitningsskador tvingades han till en steloperation av ryggen 2010.
– Jag började här 2011. Visst var man lite orolig över att bli tvungen att byta bransch, men det var inga problem. Jag är ganska lättlärd, så det är bara att sätta sig in i det nya, säger han nöjt.
Samarbetet med Samhall
Sweprods samarbete med Samhall påbörjades 2007. Året innan hade företaget tecknat avtal om produktion av antenner till telekombranschen. Sweprod var på den tiden ett relativt litet företag med sju anställda och en försäljning på cirka 7,5 miljoner kronor årligen. Osäkerheten kring hur länge man skulle behöva en förstärkning på personalsidan gjorde att valet föll på Samhall, som kunde bidra med personal i kortare perioder.
– Så vi tog in tre personer i två månader, minns Henrik Svensson, vd för Sweprod.
”Samhall har varit nyckeln till vår framgång, helt klart. De ser till att vi har rätt omfång av personal, och vi kan fokusera på utveckling och försäljning.”
Det blev starten på ett långt och lyckat samarbete, som står sig än i dag och som lade grunden till Sweprods kraftigt uppåtpekande utvecklingskurva. I dag omsätter företaget närmare 200 miljoner kronor och har ett 80-tal egna anställda. Detta utöver de fler än 50 medarbetarna från Samhall.
– Samhall har varit nyckeln till vår framgång, helt klart. De ser till att vi har rätt omfång av personal, och vi kan fokusera på utveckling och försäljning, säger Henrik Svensson.
Tre samarbetssätt
En del av Sweprods produktion läggs ut i sin helhet på Samhall; det kan handla om enklare montering av fästen eller stag. Andra arbeten görs av personer från Samhall som tas in per timme på Sweprod, och ett tredje samarbetssätt är att personer som är på väg att lämna Samhall ”skolas in” för att slutligen fullt ut bli anställda av Sweprod.
”När du har personer med funktionsnedsättningar omkring dig, får du ett annat perspektiv, en annan inställning.”
HENRIK SVENSSON MENAR ATT personalens mångfald berikar hela arbetsplatsen och ger ett helt annat klimat bland de anställda.
– När du har personer med funktionsnedsättningar omkring dig, får du ett annat perspektiv, en annan inställning. Det blir ett helt annat företagsklimat. Du inser att dina egna utmaningar inte är de värsta som finns och du får en annan ödmjukhet inför din tillvaro. Att investera i Samhall ger mångfalt tillbaka, säger han.
Gasell- och Visa vägen-vinnare
I sin egenskap av vd tilldelades Henrik Svensson Samhalls eget Visa vägen-pris 2011 för sitt arbete med att hjälpa personer med funktionsnedsättningar in på arbetsmarknaden. Och hans företag har blivit så kallat Gasellföretag tre år i rad, 2011–2013, en utmärkelse från Dagens Industri som tilldelas företag med stark tillväxt.
– Vi hade inte blivit Gasellföretag om det inte hade varit för Samhall. De kan hitta rätt arbetskraft åt oss, och det sparar oss väldigt mycket tid som vi kan lägga på annat, säger Henrik Svensson, som under året hoppas kunna ta in ännu fler personer från Samhall i och med sin nya skyltsatsning:
– Vi har 50–60 personer från Samhall i antennproduktionen; jag hoppas att vi ska kunna komma upp i de nivåerna även med de nya skyltarna.
Och att nöjet är ömsesidigt råder det inga tvivel om. Roger Koskela, som själv var orolig för sin framtid i och med sin steloperation, är bara positiv:
– Jag ser inga nackdelar med det här. Det är bra att det finns en möjlighet för alla som har svårt att ta vilket jobb som helst, säger han.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här