Så skapas tillhörighet, vilja och självförtroende
- 8 januari, 2016
- 3 min läsning
Högt tempo och ständig rörelse. Anna Johansson stortrivs. Efter tre år som inhyrd via Samhall blir hon nu anställd på Ingram Micro Mobility i Borås. – Det är vad jag kämpat för hela tiden, säger hon.
- 8 januari, 2016
- 3 min läsning

Ingram Micro Mobility i siffror
27 000: Så många anställda har Ingram Micro-koncernen runt om i världen.
120 medarbetare jobbar på på Ingram i Borås.
40: Ungefär så många av medarbetarna kommer från Samhall.
3: så många år har samarbetet mellan Samhall och Ingram pågått.
Ingram Micro Mobility är ett företag som dels köper mobiltelefoner från tillverkare och säljer till svenska återförsäljare, dels ansvarar för lagerhållning åt vissa kunder. Ingram tillhör en koncern med 27 000 anställda runt om i världen och med huvudkontor i Kalifornien, USA.
Nu är det förmiddag i ett industriområde utanför Borås. Det doftar svagt av kaffe i korridoren som pryds av inramade porträtt av ”Månadens medarbetare” och ”Månadens konsult”. Företagets 100 till 120 medarbetare, varav ungefär en tredjedel är från Samhall, får varje månad nominera vilka kollegor som gjort sig särskilt väl förtjänta av blommor och presentkort.
Inkluderande attityd
Fika och firmafester dit alla är bjudna är ett exempel på den inkluderande attityd som Patrik Karlsson vill ska råda på Ingram Micro Mobility. Och som han tror bidrog till att företaget i fjol var nominerat till Visa vägen-priset.
”När han började på Ingram Micro Mobility för tre år sedan höll han ett tal på julfesten där han berättade att det var första gången någonsin han blivit bjuden på firmafest.”
– För mig är det en kärnfråga. Att inte särskilja olika grupper. Det betyder också att alla ska komma i tid till sin arbetsplats, annars får man en tillsägelse. Alla ska ha rätt arbetskläder på sig, annars får de gå hem och byta. Det är lika för alla. Alla ska också känna att ”jag jobbar på Ingram och de behöver mig”, säger Patrik.
Tanken om integritet är inte självklar. Vid bandet som paketerar telefoner står Gustav Blomberg och rengör en detalj i tejpmaskinen med tandborste. Han har jobbat på Samhall sedan han gick ut gymnasiet och har varit på många olika arbetsplatser. När han började på Ingram Micro Mobility för tre år sedan höll han ett tal på julfesten där han berättade att det var första gången någonsin han blivit bjuden på firmafest.
Ge människor en verklig chans
Det är drygt tre år sedan Patrik Karlsson initierade samarbetet mellan Ingram Micro Mobility och Samhall.
”Vi frågar aldrig efter folks funktionsnedsättningar. Det är oväsentligt. Jag vill få personalen att vilja. Min erfarenhet är att det handlar om självförtroende.”
– Jag är dålig på att skänka pengar till hjälporganisationer. Det här är mitt sätt att bidra. Genom att ge människor en verklig chans. Skapa en känsla av tillhörighet och inte se till begränsningarna. Vi frågar aldrig efter folks funktionsnedsättningar. Det är oväsentligt. Jag vill få personalen att vilja. Min erfarenhet är att det handlar om självförtroende.
Avgörande för att samarbetet med Samhall fungerar så väl är ett upplägg där Samhall hyr in sig i samma lokaler som Ingram Micro Mobility och där förlägger montering av rör åt ett helt annat företag. Det innebär att Ingram Micro Mobility väldigt smidigt får tillgång till en pool av personal att hyra in när det behövs.
Rätt person på rätt plats
Vid en av terminalerna står Anna Johansson och kontrollerar att hon fått med sig rätt varor utifrån ordern.
Rätt person på rätt plats. Det var Annas teamledare som tyckte att hon borde bli kallad till intervju för en eventuell anställning. Och så blev det!
– De säger att jag gör ett väldigt bra jobb men jag har svårt att ta till mig det. Jag brukar inte tycka särskilt mycket bra om mig själv. Mina kollegor blev nästan ännu gladare än jag när de fick veta att jag skulle bli anställd.
– Nästa steg? Jag skulle vilja lära mig pall. Då jobbar man med större kvantiteter, sådant som inte går in i en låda. Man jobbar också i ett annat system som jag gärna skulle lära mig hantera, säger Anna.
Boka in studiebesök
”Att få personalen att göra det de ska och överträffa sig själva. Att få dem att göra lite mer än de trodde att de kunde.”
Om man som företagare är nyfiken men osäker på hur ett samarbete med Samhall kan fungera tycker Patrik Karlsson att man ska ta kontakt med Samhall. Gärna också göra studiebesök på några av de många företag som har ett välfungerande samarbete. Hur gör de? Vad är viktigt att tänka på?
– Jag har alltid gillat att jobba med att läsa av människor. Att få personalen att göra det de ska och överträffa sig själva. Att få dem att göra lite mer än de trodde att de kunde.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här